Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2009

Οι προχειρότητες του Νόμου 3730/08 εξανεμίζουν την καλή διάθεση των πολιτών για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Ερώτηση Θ. Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Η εκστρατεία κατά της μάστιγας του καπνίσματος, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, διεθνώς, με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και στην μείωση των καπνιστών και στην μείωση των τραγικών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία των πολιτών. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα συνδέονται με πολιτικές που συνέδεσαν την εκστρατεία αυτή με την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους (π.χ. Ιταλία). Αντιθέτως στις χώρες που αναζητήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και μη ανιχνεύσιμα.

Στην χώρα μας, εκτός από  την ατολμία που χαρακτηρίζει την νομοθεσία που θεσπίστηκε, αποδείχτηκε από το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της ότι λείπει και η αναγκαία προετοιμασία και η πολιτική βούληση. Ενώ ο Νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 η πρώτη εγκύκλιος που αναφερόταν σε ενέργειες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ένα μήνα πριν, εκδόθηκε την 1η Ιουλίου 2009. Επιπλέον παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα ζητήματα που δημιουργούν απόγνωση στους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν το άμεσο μέλλον των επιχειρήσεών τους όσο δεν ανακοινώνονται οι τεχνικές προδιαγραφές  των προβλεπομένων από τον Νόμο στοιχείων που θα πρέπει να κατασκευαστούν εντός των καταστημάτων. Την κατάσταση δε επιδεινώνουν δηλώσεις αρμοδίων οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον Νόμο από το 2010, αφού, ενδεχομένως, οι επαγγελματίες θα έχουν υποβληθεί σε δαπάνες για να προσαρμοστούν στις σημερινές προβλέψεις του.

Απόδειξη της έλλειψης βούλησης για την πραγματική εφαρμογή αντικαπνιστικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι ο έλεγχος της εφαρμογής του Νόμου έχει ανατεθεί στους επόπτες δημόσιας υγείας οι οποίοι είναι μερικές δεκάδες για όλη την Ελλάδα.

Με την ανετοιμότητα που επέδειξε το Υπουργείο Υγείας και την έλλειψη βούλησης εξανεμίστηκε η διάθεση που επέδειξαν οι έλληνες πολίτες να υποστηρίξουν έμπρακτα μια σοβαρή αντικαπνιστική πολιτική.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ