Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2006

Σχετικά με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την αποδοχή της δημόσιας πρότασης της Credit Agricole για τη διάθεση του 11% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την αποδοχή της δημόσιας πρότασης της Credit Agricole για τη διάθεση του 11% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή προσχεδιασμένη απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας αποτελεί μέγα πολιτικό σκάνδαλο και οικονομικό έγκλημα σε βάρος του λαού και του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκποιεί, και μάλιστα με απόλυτα αδιαφανείς μεθοδεύσεις, μια ιστορική δημόσια τράπεζα, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου αλλά και των εργαζομένων σε αυτή.

Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίζει ερήμην των ασφαλισμένων, την πώληση των πακέτων μετοχών που διαθέτουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Εμπορική. Τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων ανήκουν στους ασφαλισμένους και όχι στην κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει για τη διαχείρισή τους. Οι διοικήσεις των Ταμείων δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά των εργαζομένων -και μάλιστα με ζημία τους- προκειμένου να εξυπηρετήσουν κυβερνητικά παιχνίδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και, ειδικότερα, τις ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των Ταμείων κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις διότι, ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε την Credit Agricole ως αγοραστή της Εμπορικής, στην οποία πούλησε με αδιαφανείς και προνομιακούς όρους το 9% της τράπεζας. Ενώ και σήμερα περιορίζει τις διαμαρτυρίες της στο χαμηλό και μόνο ύψος του τιμήματος για το ξεπούλημα της Εμπορικής και όχι σε αυτή καθεαυτή την ιδιωτικοποίησή της, η οποία, ανεξαρτήτως τιμήματος και αγοραστή, συνιστά έγκλημα σε βάρος της χώρας, το οποίο δεν μπορεί να υποβαθμιστεί απλώς με μερικά ευρώ παραπάνω ανά μετοχή.

Το πρώτο άμεσο θύμα της πώλησης της Εμπορικής είναι η ελληνική λιπασματοβιομηχανία και οι εργαζόμενοι σε αυτή. Το δεύτερο άμεσο θύμα θα είναι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, με απολύσεις που θα ονομαστούν "εθελούσιες έξοδοι" και τον σφαγιασμό των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση μπορεί να αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, αλλά αυτή μπορεί να ματαιωθεί. Να ματαιωθεί από τους ασφαλισμένους στα Ταμεία που συμμετέχουν στην Εμπορική, οι οποίοι δεν θα αποδεχθούν να υποθηκευτούν οι ασφαλιστικές τους αποταμιεύσεις. Να ματαιωθεί από τον κοινό αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα ανεχθούν να μετατραπούν σε σύγχρονους δουλοπάροικους στο βωμό των κερδών της Credit Agricole.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου