Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2009

Καθόλου νέες - Σταθερά νεοφιλελεύθερες οι «νέες εθνικές επιλογές για τη γεωργία»

Τα μέτρα  που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον πομπώδη τίτλο «Οι νέες εθνικές επιλογές για την Γεωργία τα επόμενα χρόνια» δεν είναι παρά η πιστή εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της Κομισιόν, στα πλαίσια του Διαγνωστικού Ελέγχου της ΚΑΠ, τον Νοέμβρη του 2008.

Η Κυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας και στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, επεκτείνει την καταστροφική επιλογή της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων ως το 2012.

Επιπλέον, επιχειρεί να εμφανίσει ως μέτρο στήριξης των γεωργών σε προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, τη μεταφορά του 5.3% από τις άμεσες ενισχύσεις στον 2ο πυλώνα,  όταν είναι δεδομένο ότι τα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης ελάχιστα λειτούργησαν σε όφελος των αγροτών. 

Με αλχημείες αναδιανέμει τα κονδύλια από το ποιοτικό παρακράτημα, εμφανίζοντας τα σαν δήθεν πρόσθετες ενισχύσεις.

Όσο για τα νέα ατομικά δικαιώματα, η απόλυτη αδιαφάνεια και οι ρουσφετολογικοί χειρισμοί του εθνικού αποθέματος, προοιωνίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να τα κατανείμει η Κυβέρνηση.

 Σε ότι δε αφορά στην πρόσθετη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής έναντι των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και με δεδομένη την εξωφρενική υπερχρέωση του ΕΛΓΑ, τα 75 εκατομμύρια που προβλέπονται, μόνο σαν εμπαιγμός μπορούν να θεωρηθούν.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η απάντηση στα αδιέξοδα του αγροτικού τομέα δεν βρίσκεται στην υποταγή στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της Κομισιόν, αλλά στη ριζοσπαστική αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με αύξηση των δαπανών της ΚΑΠ , μεγάλη ανακατανομή πόρων σε όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και αναδιάρθρωση της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής με ενίσχυση των ελλειμματικών ποιοτικών και παραδοσιακών,  μεσογειακών προϊόντων.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής