Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2009

Συνέντευξη του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη στον Ρ/Σ 9,84 (κ.Κατσίγιαννης)

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Πολλά δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  εξετάζει σοβαρά και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το δίλημμα για την Ν.Δ. είναι εκλογές το φθινόπωρο με μια έντιμη και διαχειρίσιμη ήττα ή αγορά πολιτικού χρόνου, αλλά  με τον κίνδυνο μιας εκλογικής συντριβής.

Δηλαδή ένα δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…..

Ξέρετε ότι και κορυφαίοι Υπουργοί κάπως έτσι τοποθετούν τα πράγματα. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει προ πολλού το χρήσιμο πολιτικό της βίο και μετρά τους τελευταίους μήνες στη ζωή της. Το ερώτημα είναι μήπως μετρά και τις τελευταίες εβδομάδες.

Για την αποσαφήνιση των ρόλων του Αλέκου Αλαβάνου και του ΑλέξηΤσίπρα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά τις εκλογές του ΄07, δρομολόγησε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ, δίνοντας την σκυτάλη στον Αλέξη Τσίπρα. Τότε  είχε πει ότι δρομολογείται μια σταδιακή αποχώρησή του από τις κορυφαίες θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω ότι τότε ο Αλέκος είχε κάνει δύο κινήσεις, οι οποίες είχαν επιδοκιμαστεί, όχι μόνο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτερα από την κοινή γνώμη. Η πρώτη μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, στην ευρωβουλή και την Βουλή, είπε κατεβαίνω στο Ηράκλειο -μια όχι σίγουρη έδρα. Το δεύτερο είναι ότι προώθησε με δική του πρωτοβουλία στο τιμόνι του κόμματος ένα νέο άνθρωπο. Αν ο Αλέκος τώρα ολοκληρώσει σε ένα χρονοδιάγραμμα  αυτές τις κινήσεις, με βάση τις συλλογικές μας διαδικασίες στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πρώτα απ’ όλα συνεπής με τις ίδιες του τις επιλογές. Και αυτό θα είναι καλό και για τον ίδιο και για τον ΣΥΝ και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τριβές ή δόθηκε αυτό που δημοσιογραφικά ερμηνεύτηκε ως αίσθηση  μιας κόντρας Τσίπρα - Αλαβάνου, το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό.

Διανύουμε και μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας, μπορεί να έχουμε εκλογές σύντομα, βρισκόμαστε στην καρδιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που χτυπάει τους ασθενέστερους, και η Αριστερά, ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, αφήνοντας πίσω, στην άκρη εσωστρέφειες ή διαμάχες για ρόλους προσώπων. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ελπίδες ενός κόσμου που πιστεύει σε εμάς και που τώρα νιώθει απογοητευμένος και θυμωμένος με όσα συμβαίνουν στην κορυφή.

Οι λύσεις υπάρχουν για μια ομαλή μεταβίβαση της σκυτάλης, οι οποίες μπορούν να δοθούν με πλήρη συναίνεση και συμφωνία όλων και του Αλέξη και του Αλέκου και των συλλογικών οργάνων, αρκεί να υπάρξει η σχετική πολιτική βούληση, πρώτα απ’ όλα από τον Αλέκο και τον Αλέξη, και να γίνουν αυτά τα πράγματα χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις. Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος πρέπει να δρομολογήσει με δική του πρωτοβουλία αυτές τις διαδικασίες, καθώς είναι η λογική συνέχεια των επιλογών που ο ίδιος έκανε προς τιμήν του πριν από ενάμισι χρόνο.

To Γραφείο Τύπου