Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για το Προεδρικό Διάταγμα για τους επι μακρόν διαμένοντες

Παρά το αδιαμφισβήτητο θετικό γεγονός της εναρμόνισης του ελληνικού δικαίου με την Οδηγία 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2003 "σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες", το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ υπογραμμίζει τις δύσκολες προϋποθέσεις που το δημοσιευθέν Προεδρικό Διάταγμα 160/2006 θέτει στους αλλοδαπούς προκειμένου εκείνοι να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων της Οδηγίας.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ θεωρεί ότι η θέσπιση της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικού κριτηρίου για την απονομή της άδειας μακρόχρονης διαμονής θα οδηγήσει στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που ενώ είναι απολύτως ενταγμένοι στην κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα της Ελλάδας αδυνατούν (κυρίως λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου που οφείλεται στην αδήριτη αναγκαιότητα του βιοπορισμού) να παρακολουθήσουν μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας. Βεβαίως, κάθε προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας για ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας προς τους μετανάστες είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη, αλλά είναι αναγκαία η πλήρης διαφύλαξη του προαιρετικού της χαρακτήρα και η αποσύνδεση της από τη λήψη αδειών μακρόχρονης διάρκειας. Τα ίδια ισχύουν πολύ περισσότερο για την "ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό", καθώς η μονομερής και εθνοκεντρική διδασκαλία τους αποτελεί ήδη πρόβλημα για την ορθή εκπαίδευση ακόμη και των Ελλήνων μαθητών.

Τέλος, οι αυστηρές οικονομικές προϋποθέσεις περί επαρκούς εισοδήματος και κατάλληλου καταλύματος δεν ανταποκρίνονται στις μεταβολές της οικονομικής και εργασιακής κατάστασης πολλών μεταναστών που αν και ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία υφίστανται, λόγω και της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής αυξομειώσεις του εισοδήματος τους ανάλογα με τη συγκυρία.

Κατά συνέπεια το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί την Πολιτεία να άρει τους παραπάνω περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν οι μετανάστες να απολαύσουν των δικαιωμάτων που τους παρέχει η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου