Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/08/2009

Να διερευνήσει η Κομισιόν τις πληροφορίες για ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και στην Εύβοια

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Ευρ. Επιτροπή

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με ερώτηση ζητά από την Κομισιόν να ερευνήσει την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και στην Εύβοια και να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται σε μετρήσεις του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες αποκαλύπτουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε δείγματα νερού από τον Δήμο Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης στην Εύβοια, τονίζει την χαμηλή επίδοση που έχει επιδείξει η Ελλάδα στην εφαρμογή της οδηγίας –πλαίσιο για το νερό. Καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τις πληροφορίες, να λάβει μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και να αξιολογήσει την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορά στο νερό τόσο στην περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μετά τη Βοιωτία και τον Ασωπό, αναλύσεις του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτουν υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 128 μιλιγράμ ανά λίτρο σε δείγματα νερού, που ελήφθησαν από τον Δήμο Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες απαντήσεις της Επιτροπής (E-5438/08, E-6024/08) όπου τονίζεται ότι: «δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ). Τον Ιούνιο 2008, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. .... Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών, ερωτάται η Επιτροπή:

Μπορεί να βεβαιώσει τις πληροφορίες; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή; Πώς κρίνει την εφαρμογή στην περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα των Οδηγιών 98/83/ΕΚ για το πόσιμο νερό, 2006/11/ΕΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον της Κοινότητας και 80/68/ΕΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων από την ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες;»

To Γραφείο Τύπου