Skip to main content.
02/08/2009

Απαιτείται δεύτερη αριστερή στροφή || Συνέντευξη του Ανδρέα Καρίτζη στην ΑΥΓΗ (Α.Παπαδόπουλο)

Τη συνειδητή απόσταση που κράτησε η ηγεσία του ΣΥΝ από την εκτόξευση κατηγοριών και εμπρηστικών ανακοινώσεων που επακολούθησαν των ευρωεκλογών, επισημαίνει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Καρίτζης. Και εξηγεί: “Η στάση αυτή δεν ήταν προϊόν αδυναμίας, αλλά στάση ευθύνης με γνώμονα το καλό του χώρου στο σύνολό του. Ακούστηκαν πολλά για την πλειοψηφία στον ΣΥΝ τα οποία θα πάρουν την απάντησή τους όταν έρθει η ώρα”.

Στην πρώτη του, ουσιαστικά, παρέμβαση μετά τις ευρωεκλογές, ο Ανδρέας Καρίτζης εκφράζει την ανάγκη για μια “δεύτερη αριστερή στροφή”, αυτή τη φορά στον προσανατολισμό της δουλειάς του ΣΥΝ. Θεωρεί ότι είναι ανυπολόγιστη η ζημιά που έγινε στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δηλώνει ότι “όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στόχος πρέπει να είναι η ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνσή του”.

Υπεραμύνεται της προσπάθειας ανανέωσης του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι τα νεότερα στελέχη “έχουμε μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για πάσα χρήση”. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το χώρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ στέλνει μηνύματα-αιχμές με πολλαπλούς αποδέκτες και ξεκαθαρίζει την επίσημη θέση του κόμματος στο μείζον θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών: “Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε κυβερνητικές λύσεις με κέντρο το ΠΑΣΟΚ”.

* Πώς κρίνετε την αντιπαράθεση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γρίπη;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουν τεράστιες ευθύνες για τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και την έλλειψη ενός δημόσιου, ολοκληρωμένου, σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα έπρεπε σήμερα να είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της γρίπης. Όταν τα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, λέγανε ότι είμαστε υπέρ της «σπατάλης» και του «κρατισμού» και εναντίον της «ελεύθερης αγοράς». Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, απαιτείται η άμεση κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, η έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού και η συντονισμένη αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

* Δεν δικαιούται το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μιλήσει για το περιεχόμενο της πολιτικής, στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις. Να πει πού διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική της Ν.Δ. Είναι απαράδεκτο να ανοίγει ένας σκυλοκαβγάς σχετικά με τον χρόνο των εκλογών πίσω από τον οποίο κρύβεται η βαθιά συναίνεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην κρισιογόνα νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Συνεπώς, εμείς ασκούμε πολιτική κριτική στα επικοινωνιακά παιχνίδια που είναι μακριά από τις ανάγκες των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάρει τη θέση της Ν.Δ. στην εξουσία χωρίς να συναρτάται αυτή η αλλαγή με μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Μια αλλαγή η οποία είναι κατεπείγουσα σήμερα και για την οποία αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες προτάσεις. Με αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε κυβερνητικές «λύσεις» με κέντρο το ΠΑΣΟΚ.

* Είστε από τα λίγους που δεν έχετε μιλήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Η προσδοκία για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ήταν προϊόν της πρωταγωνιστικής πολιτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα σε ιστορικές στιγμές (εξέγερση του Δεκέμβρη), στα μεγάλα ζητήματα (κρίση, σκάνδαλα), αλλά και σε περιβαλλοντικές νίκες απέναντι σε συμφέροντα (ματαίωση εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, λιθάνθρακας). Όμως, οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες αυτής της περιόδου και το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξαν ότι η αριστερή στροφή στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα (απόρριψη της κεντροαριστεράς, αντίθεση στην πολιτική της Ε.Ε., προσήλωση στην ενότητα της αριστεράς, στήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων κ.λπ.) δεν αρκεί από μόνη της για να οικοδομηθεί μια σύγχρονη αριστερά με δυνατά πόδια μέσα στην κοινωνία.

* Αν το εκλαμβάνω σωστά, μιλάτε για ενίσχυση της λεγόμενης αριστερής στροφής;

Θα σας πω. Για να επιτευχθεί αυτό που προανέφερα, χρειάζεται και μια δεύτερη αριστερή στροφή, αυτή τη φορά στον προσανατολισμό της δουλειάς του κόμματος. Εστίαση στη συστηματική και οργανωμένη δουλειά στους μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση, στον εργατικό συνδικαλισμό, στο αγροτικό κίνημα και στη νεολαία. Μια αριστερή στροφή που μπορεί να μην έχει άμεσα οφέλη, αλλά σε βάθος χρόνου θα ενισχύσει την αδιαμεσολάβητη σχέση του κόμματος με αυτούς που πλήττονται και θα καταστήσει το χώρο μας πιο ανθεκτικό σε επιθέσεις.

Επίσης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε τις θέσεις μας με άμεσο τρόπο, αφού φάνηκε ότι την προηγούμενη περίοδο δεν καταφέραμε να απαντήσουμε πειστικά στα ζητήματα της κρίσης αλλά και του φόβου που γεννάει, παρά την προγραμματική μας προετοιμασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όμως, η σημαντικότερη αδυναμία μας είναι ότι δεν προχωρήσαμε από το τελευταίο συνέδριο μέχρι τις ευρωεκλογές σε ριζικές αλλαγές, τόσο στη λειτουργία όσο και στον προσανατολισμό της δουλειάς μας. Όποιος δεν βλέπει αυτό το εξόφθαλμο γεγονός και αναλώνεται στην κατάρτιση καταλόγου επιμέρους λαθών, έχει πολύ στενή οπτική και ενισχύει αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Αριστερή γραμμή χωρίς λειτουργία και προσανατολισμό αριστερού κόμματος μας καθιστά ευάλωτους.

* Τελικά, τι ήταν πιο καταστροφικό, το εκλογικό αποτέλεσμα ή η διαχείρισή του;

Η ζημιά από αυτά που ακολούθησαν του εκλογικού αποτελέσματος είναι ανυπολόγιστη. Η εικόνα αφερεγγυότητας, η έλλειψη σοβαρότητας αλλά και οι διενέξεις σχετικά με τη νομή της όποιας μικρο-εξουσίας έπληξε το προφίλ του χώρου στους πολίτες που μας παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και πλήγωσε τους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που με ανιδιοτέλεια αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές μας. Η ηγεσία του ΣΥΝ συνειδητά δεν πήρε μέρος σε αυτήν την υποτιμητική για όλους μας εκτόξευση κατηγοριών και εμπρηστικών ανακοινώσεων που επέλεξαν πολλοί αυτήν την περίοδο. Η στάση αυτή δεν ήταν προϊόν αδυναμίας, αλλά στάση ευθύνης με γνώμονα το καλό του χώρου στο σύνολό του. Ακούστηκαν πολλά για την πλειοψηφία στον ΣΥΝ τα οποία θα πάρουν την απάντησή τους όταν έρθει η ώρα. Σήμερα όμως, κεντρικό μέλημά μας δεν είναι η συμμετοχή σε ένα γαϊτανάκι αντιπαράθεσης που βυθίζει τον χώρο στην ανυποληψία, αλλά η ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης.

* Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και με την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πάλι να βρίσκεται στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Υπάρχει σχέδιο εξόδου; Μπορείτε να συνεχίσετε όλοι μαζί;

Όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στόχος πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνσή του. Και προφανώς στον ΣΥΝ μπορούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στα πλαίσια των συνεδριακών αποφάσεων. Αυτό όμως που πρέπει να σταματήσει είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ ως μαζικού χώρου για «ζύμωση» και «συνδικαλισμό», αλλά και το θόλωμα της γραμμής του χώρου από στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις, οι οποίες ακυρώνουν «όπλα» μας, όπως το πρόγραμμα του ΣΥΝ, η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών, το πλουραλιστικό «κοινωνικό» ευρωψηφοδέλτιο κ.λπ. Τέτοιες συμπεριφορές (και όχι απόψεις) βάζουν εμπόδια στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα.

* Δεν πρέπει να λυθεί και το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς και πρέπει να λυθούν υπαρκτά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πρέπει να απαλλαγούμε από επιμέρους και ιδιοτελείς επιδιώξεις στο εσωτερικό του που απειλούν την ενότητα του χώρου. Ενώ πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ, από την άλλη πρέπει να απαλλαγούμε από τη δημόσια υπονόμευση των επιλογών του κόμματος. Και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, ώστε να αποτελούν πεδία υπέρβασης των διαφορών προς όφελος της αριστεράς και του κινήματος και όχι χώροι επιβεβαίωσης των επιμέρους απόψεων.

* Τι σκοπεύετε να πράξετε ως κόμμα το επόμενο διάστημα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μαγιά μιας πλατιάς παράταξης της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, σύγχρονης και αποτελεσματικής, γειωμένης στην κοινωνία. Γιʼ αυτό πρέπει να παραμείνει ανοιχτός και διαρκώς διευρυνόμενος. Την ίδια ώρα πρέπει να μπορούν όλοι και όλες που συμμετέχουν σε αυτόν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Ο ΣΥΝ θα συμβάλλει καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο πάθος με το οποίο πρωτοστάτησε στη δημιουργία του. Όμως, οι όποιες λύσεις δοθούν, θα προκύψουν από την πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης του και όχι μέσα από ομφαλοσκόπηση και μικροκομματική διαπραγμάτευση.

* Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη περίοδο;

Πρέπει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση των αντιστάσεων των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική με αρχή τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. Η εκτίναξη των ελλειμμάτων - προϊόν της παταγώδους αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας - αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση να διαλύσει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα, συνεχίζονται απρόσκοπτα η φορολογική αδικία και οι ιδιωτικοποιήσεις (ΟΣΕ, ΕΥΑΘ).

Χρειάζεται ένα πλατύ ενωτικό μέτωπο εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μιας και τα μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να πάρει το φθινόπωρο θα αφορούν τους πάντες. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που γέννησε και υποδαυλίζει την οικονομική κρίση εκτιμώ ότι θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις το χειμώνα. Από την άλλη, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά ατζέντα που έχει επιβληθεί από τις ευρωεκλογές και μετά λόγω της ανόδου του ΛΑΟΣ, αλλά και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ την υιοθέτησαν. Ατζέντα που πλήττει δημοκρατικά δικαιώματα και μας πάει πολλά χρόνια πίσω.

Έχουμε μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για πάσα χρήση

* Τι γίνεται με το στοίχημα της ανανέωσης στο κόμμα;

Βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση αφού έχουμε μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για πάσα χρήση. Παρά τα όποια λάθη, που είναι φυσιολογικό να γίνουν από τον καθένα και όχι μόνο από τους νεότερους, είναι λυπηρό το γεγονός ότι τίθεται σε αμφισβήτηση με τόση ευκολία το κρίσιμο, για το μέλλον του κόμματος, εγχείρημα της στελεχιακής ανανέωσης.

* Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση της πλουραλιστικής δημόσιας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ζήτημα της πλουραλιστικής δημόσιας εικόνας δεν είναι θέμα δικό μου ή του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις προσπάθειες τις δικές μου αλλά και άλλων, και παρά τα βήματα που έχουμε κάνει, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν επιληφθούν του θέματος με αποφασιστικότητα και σαφήνεια τα στελέχη στις ανώτατες ηγετικές θέσεις του χώρου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο. Από τη μεριά μου θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Και όλοι γνωρίζουν ακόμη και όταν το «ξεχνούν» ότι γίνονται βήματα από την υπερπροσπάθεια που κάποιοι καταβάλλουμε.