Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/08/2009

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσιπρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλ. Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τη διοίκησή του για θέματα του νοσοκομείου αλλά και για θέματα αντιμετώπισης του νέου ιού της γρίπης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε αμέσως μετά με το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και από τους υπεύθυνους πανεπιστημιακούς γιατρούς για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης, καθώς και από το σωματείο των εργαζομένων για τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τον ιό της γρίπης εγώ θα σταθώ μόνο στο να μεταφέρω τη θετική είδηση, από την ενημέρωση που είχαμε, ότι το πρώτο από τα τρία βαριά περιστατικά εξελίσσεται θετικά και υπάρχει σημαντική βελτίωση.

Από κει και περά αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι υπεύθυνοι γιατροί και επιστήμονες και όχι εγώ. Το λέω αυτό γιατί στη χώρα μας έχουμε ένα ελάττωμα, να παριστάνουν οι περισσότεροι τους ειδήμονες επί παντός επιστητού. Έτσι βρισκόμαστε στο φαινόμενο, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τον πρώτο λόγο να έχουν υπουργοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όχι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Και είναι τραγική εικόνα, εν μέσω παγκόσμιας επιδημίας, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζουν μία στείρα και ανούσια αντιπαράθεση. Και είναι ανούσια γιατί δεν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα αλλά στο αν υπάρχει ή όχι στα χαρτιά σχέδιο δράσης. Και τώρα δηλαδή που υπάρχει σχέδιο στα χαρτιά, ποιός είναι, αλήθεια, αυτός που θα το εφαρμόσει στη πράξη; 

Εγώ, λοιπόν, για μια ακόμα φορά σήμερα θα σταθώ στα χρόνια δομικά προβλήματα του ΕΣΥ που σήμερα με την επιδημία της γρίπης γίνονται ακόμα εντονότερα. Θα σταθώ στην τραγική υποστελέχωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στην έλλειψη ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν πριν έξι μήνες μιλήσαμε για την ανάγκη 100 χιλιάδων προσλήψεων στους τομείς που είναι οξυμένες οι κοινωνικές ανάγκες, ζητώντας μάλιστα οι μισές από αυτές να είναι για την ενίσχυση του ΕΣΥ κάποιοι μας κατηγορήσανε για κρατιστές. Τώρα που έχουμε 25000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 5000 ιατρικού προσωπικού, αναρωτιόμαστε γιατί δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια έκτακτη περίπτωση, όπως αυτή της επιδημίας.

Επειδή η επελαύνουσα πανδημία γρίπης χρειάζεται ψυχραιμία και εθνικό σχέδιο, προτείνουμε να δοθεί επιτέλους βάρος στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πρωτοβάθμιες δομές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαρκή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.

Ήρθε η ώρα να δοθεί τέλος στην ντροπή των 150 και πλέον κλινών εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα, που είναι σε αχρηστία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Και βεβαίως αυτές οι ελλείψεις δεν αντιμετωπίζονται με την εξαγγελία των 250 προσλήψεων νοσηλευτών που αντιστοιχεί μόνο στο 1% των συνολικών οργανικών κενών». 

To Γραφείο Τύπου