Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τα 64 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

64 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Για μια Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Με αφορμή τα 64 χρόνια από τα ολοκαύτωμα της Χιροσίμα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 6 Αυγούστου 1945 ο κόσμος εισήλθε στην πυρηνική εποχή μέσα από την κόλαση της Χιροσίμα την οποία έπληξαν οι Αμερικανοί μιλιταριστές με την πρώτη ατομική βόμβα,  διαπράττοντας ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ένα έγκλημα που επαναλήφθηκε, τρείς μέρες μετά, στο Ναγκασάκι.

64 χρόνια μετά, το σύνθημα «Όχι άλλη Χιροσίμα – Όχι άλλο Ναγκασάκι» κινητοποιεί ευρύ φάσμα δυνάμεων παγκοσμίως για την κατάργηση και την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων. Είναι σύνθημα επιβίωσης της ανθρωπότητας απέναντι στην πυρηνική απειλή, η οποία δεν εξαλείφθηκε παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου αλλά παίρνει και νέες διαστάσεις με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από νέες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των 5 επίσημων πυρηνικών δυνάμεων. Στην ίδια την Ευρώπη επιστρέφει ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού ανταγωνισμού λόγω των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση βάσεων της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Παράλληλα, σειρά νέων πυρηνικών εργοστασίων κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται, πολλά από αυτά στην ευρύτερη περιοχή μας ενώ δεν αξιοποιούνται οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Σε μια περίοδο μεγάλης οικολογικής κρίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι πυρηνικές δοκιμές και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες έχουν συντελέσει στις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές.

Από την άλλη, είναι θετικό ότι τα θέματα του πυρηνικού αφοπλισμού επανήλθαν τη χρονιά αυτή στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας με τις συναντήσεις Ομπάμα- Μεντβέντεφ και την κατʼ αρχήν συμφωνία των δύο ηγετών για δραστικές μειώσεις στα στρατηγικά όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και με την ενεργοποίηση των διαδικασιών του ΟΗΕ για την ανανέωση της Συνθήκης μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων. Το ζητούμενο, όμως, είναι οι δηλώσεις να συνοδευτούν από έργα. Γιατί η πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι ασυμβίβαστη με επιλογές όπως η μη κύρωση από τις ΗΠΑ της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, η εμμονή στα σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα», η στήριξη του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ.

Ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη εγγύηση από την συντονισμένη κινητοποίηση των λαών για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την πυρηνική απειλή, για μια Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Λέμε όχι στα δόγματα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και των «προληπτικών πολέμων». Όχι στον μιλιταρισμό. Όχι στις υπέρογκες παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες που αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία 10 χρόνια.

Ζητούμε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν την υποστήριξη τους στην «αντιπυραυλική ασπίδα», αίτημα που απευθύνουμε και προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Λέμε ναι στην ανακήρυξη όλης της Μ.Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ώστε να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στην ταραγμένη αυτή περιοχή.

Δεν υπάρχει ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα, ούτε από τα πυρηνικά εργοστάσια. Η μόνη ασφάλεια είναι η κατάργηση τους.

To Γραφείο Τύπου