Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/08/2009

Δήλωση του Π. Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και την εγγυοδοσία ύψους 2 δις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Η ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ. ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και την εγγυοδοσία ύψους 2 δις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Την ώρα που οι ακάλυπτες επιταγές έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή ύψη και η αγορά έχει παραλύσει και κινείται αποκλειστικά σχεδόν με υπερ-μεταχρονολογημένες επιταγές γίνεται φανερή η παταγώδης αποτυχία των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης και η ανάγκη μιας εναλλακτικής πορείας της χώρας.

Μέσα σʼ αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο και εντελώς απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση, μετά τα 28 δις στις τράπεζες, καταφεύγει σε εγγυοδοσία του Δημοσίου για να ενισχύσει κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με 2 δις ευρώ. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μέσα στην κρίση είναι να στηριχτούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες. Αυτή την ώρα η ελληνική οικονομία χρειάζεται ειδικά έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα των πολλών άλλων, γίνονται απαραίτητα:

•    Η στήριξη και η αναβάθμιση των μισθών, των συντάξεων, της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων.

•    Η κατάργηση του Τειρεσία, ο οποίος έχει μαυρίσει σχεδόν τη μισή Ελλάδα και η αντικατάστασή του από μία δημόσια υπηρεσία, που θα λειτουργεί με νέους κοινωνικούς όρους.

•     Η εφαρμογή μιας στρατηγικής δημοσίου ελέγχου των τραπεζών με πρώτο βήμα την εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει αποκλειστικά με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

•    Άμεση εξέταση του παγώματος για έναν τουλάχιστον χρόνο, χωρίς επιβάρυνση, των δανειακών υποχρεώσεων των πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αλλά και των υπερχρεωμένων οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

To Γραφείο Τύπου