Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2009

Παράνομη λειτουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο ρέμα Λαγκαδιανό Δήμου Τροπαίων Ν. Αρκαδίας

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ

Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία ιδιωτών,  στη θέση Αμπελάκι του ρέματος «Λαγκαδιανό» του Δήμου Τροπαίων Αρκαδίας λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια ιδιωτικός Υδροηλεκτρικός Σταθμός χωρίς άδεια λειτουργίας από την αρμόδια αρχή.

Εξʼ άλλου, σύμφωνα με την υπʼ αριθμ. 636/10.6.2007 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει γίνει δεκτή αίτηση ιδιωτών για να ανασταλεί η εκτέλεση:

α)απόφασης του υφ. Γεωργίας (101479/1577/3.6.2003) με την οποία εγκρίθηκε επέμβαση σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 11.650 τ.μ. για την εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού(ΜΥΗΣ) στο ρέμα Λαγκαδιανό του Δήμου Τροπαίων του Νομού Αρκαδίας.

β)απόφασης του Γ.Γ Περιφέρειας Πελοποννήσου (417/17.2.2003) περί εγκρίσεως Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Περιβαλλοντικών Όρων για το ώς άνω έργο.

γ) της υπʼαριθμ. 9509/27.6.2003 απόφασης του ίδιου ως άνω οργάνου με την οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε ενιαία άδεια χρήσης

νερού-εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων και εγκατάστασης μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 0,99 ΜW στο ρέμα Λαγκαδιανό.

 Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η αίτηση των ιδιωτών έγινε δεκτή, εφʼ όσον «.. δεν έχει προηγηθεί της εκδόσεως των αποφάσεων αυτών σχετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδατικών πόρων κατʼ άρθρο 4 του ν.1739/1987(ΦΕΚ Αʼ201)»

Όπως αναφέρει η  προαναφερόμενη απόφαση του ΣτΕ «…αν δεν εγκριθεί σχετικό πρόγραμμα,, δεν είναι δυνατή η χρήση υδατικών πόρων, για την οποία απαιτείται η εκτέλεση έργου αξιοποιήσεως και κατʼ ακολουθίαν δεν επιτρέπεται η έκδοση αδείας για την πραγματοποίηση τέτοιου έργου…»

Με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα ο εν λόγω Υδροηλεκτρικός Σταθμός,

 Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τί ενέργειες προτίθενται να κάνουν ώστε να σταματήσει η παράνομη λειτουργία του προαναφερόμενου ιδιωτικού Υδροηλεκτρικού Σταθμού;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ