Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/08/2009

Δήλωση του Υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέα Καρίτζη, σχετικά με την ασυδοσία των τραπεζών που ενώ δανείζονται φθηνά δανείζουν πανάκριβα

Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με την ασυδοσία των τραπεζών που εν μέσω οικονομικής κρίσης ενώ δανείζονται φθηνά δανείζουν πανάκριβα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την κρίση για να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο σε βάρος των πολιτών που δεινοπαθούν για την αποπληρωμή δανείων με υψηλότατα επιτόκια, την ώρα που το διατραπεζικό επιτόκιο είναι κάτω του 1% και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μόλις 1%. Δηλαδή, οι τράπεζες δανείζονται φθηνά και δανείζουν ακριβά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η ληστρική συμπεριφορά που καλλιεργείται από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην οποία εμμένουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Όμως, τούτη την ώρα δεν αρκούν τα επικριτικά σχόλια για την ασυδοσία των τραπεζών αλλά χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις. Εμείς προτείνουμε (α) την εθνικοποίηση μέρους του τραπεζικού τομέα με πυρήνα την Εθνική Τράπεζα ώστε να είναι σε θέση το κράτος ασκήσει πολιτική προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας και (β) τη δυνατότητα των κρατών-μελών της ΕΕ - και άρα και της χώρας μας - να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με 1% επιτόκιο, προνόμιο που έχουν σήμερα οι ιδιωτικές τράπεζες (από τις οποίες στη συνέχεια αναγκάζονται τα κράτη να δανείζονται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν οι τράπεζες σε βάρος των κοινωνιών). Περιμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα.       

To Γραφείο Τύπου