Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/08/2009

Συνέντευξη του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ.Παπαδημουλη στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8

Ο Δημήτρης  Παπαδημούλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,  μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (Ε.Ρούσσα) για τη συνεχιζόμενη εκλογολογία και προεδρολογία και τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα των πολιτών βιώνει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της μείωσης του εισοδήματος, της αύξησης της ανεργίας, της ανασφάλειας για τα χειρότερα που φοβάται ο κόσμος ότι μπορεί να έρθουν το φθινόπωρο και το χειμώνα. Και η Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των πολιτικών επιτελείων και των δημοσιογραφικών αναλύσεων, προεδρολογεί και εκλογολογεί, ερήμην των προβλημάτων που απασχολούν του πολίτες. Η αίσθηση που έχω βλέποντας τον κ. Καραμανλή μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο να κάνει περιοδείες, να κάνει εξαγγελίες, να έχει συναντήσεις με υπουργούς, δείχνει ότι ταλαιπωρείται από ένα δίλλημα. Να πάει σε εκλογές με κάποιο πρόσχημα, όπως έκανε και το 2007, φορτώνοντας τη δημιουργία προεκλογικού κλίματος στο ΠΑΣΟΚ και να πετύχει μια διαχείρισιμη ήττα ή να αγοράσει χρόνο με τον κίνδυνο μιας συντριβής. Γιατί η ΝΔ τα έχει κάνει μούσκεμα σε όλους τους  τομείς και πρώτα απʼ όλα στην οικονομία. Αυτό είναι το δίλλημα και όλα τα άλλα είναι κόλπα. Για παράδειγμα, όλη αυτή συμπεριφορά του κ. Καραμανλή στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που συμπεριφέρεται ως συνταγματική αρσακειάδα και αναφέρει ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν σέβονται τους θεσμούς δεν είναι πειστική. Γιατί τα ίδια έκανε και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, όταν ήταν στην κυβέρνηση ζητούσε να αποσυνδεθούν η εκλογή του Προέδρου από τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να προκαλεί πρόωρες εκλογές. Επομένως, και στην περίπτωση αυτή, τα δυο κόμματα άλλα λένε όταν είναι στην κυβέρνηση και άλλα όταν είναι στην αντιπολίτευση και το μόνο που έχουν καταφέρει να κάνουν είναι να παίζουν με το όνομα σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας που τα πηγαίνει μια χαρά στο ρόλο του. Στο θέμα της εκλογολογίας, γιατί και εκεί υπάρχουν οι ίδιες καντρίλιες, ακούω υπουργούς της ΝΔ, βγαίνοντας από το Μαξίμου, να καταγγέλλουν την εκλογολογία την οποία δημιουργούν τάχα οι δημοσιογράφοι και να μιλούν για την ανάγκη ομαλής λειτουργίας των θεσμών αλλά την ίδια ώρα το κόμμα της ΝΔ, δια του κ. Ζαγορίτη και ο κρατικός μηχανισμός, δια του κ. Παυλόπουλου, προετοιμάζονται για εκλογές. Σας θυμίζω ότι παραμονές της αιφνιδιαστικής προκήρυξης των εκλογών τον Αύγουστο του 2007 από τον κ. Ρουσόπουλο την ώρα που καιγόταν η Πεντέλη όλα τα στελέχη της ΝΔ διέψευδαν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Δηλαδή, αυτό το «σήκω εσύ να κάτσω εγώ» σας βεβαιώνω ότι έχει κουράσει πολύ και με τη βοήθεια των μπάνιων του λαού έχει οδηγήσει στο να είναι μια ρόδα που γυρίζει στον αέρα. Όλη αυτή την εκλογολογία η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τα παρακολουθεί, συζητά, κάνει προγνωστικά αλλά δεν παθιάζεται γιατί δεν βλέπει διαφορετικές προτάσεις και προοπτικές  για μια καλυτέρευση της ζωής του. Έχω την εντύπωση ότι έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά και τους πιο απογοητευμένους πολίτες. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που τα έχει κάνει μούσκεμα αλλά και η αντιπολίτευση που δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές εναλλακτικές προοπτικές, να δώσει ελπίδα, εμπιστοσύνη. Και αυτό παραπέμπει και στο δικό μας πολιτικό χώρο.

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΝ το ζητούμενο είναι να δείξουμε στους πολίτες ότι πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και ότι διορθώνουμε, αλλάζουμε κάποια πράγματα, γινόμαστε καλύτεροι έτσι ώστε να ανταποκριθούμε περισσότερο στις προσδοκίες των ανθρώπων που μας παρακολουθούν, μας συμπαθούν, σκέφτονται να μας ψηφίσουν και κυρίως να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους ως πολίτες που ζητούν μια Αριστερά που να μάχεται στο σήμερα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αμοιβής, ασφάλισης, παιδείας, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Μια Αριστερά που να είναι αποτελεσματική στο σήμερα και ικανή να προωθεί προτάσεις, λύσεις, διεκδικήσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολλών.

Είναι προβληματισμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι οι άνθρωποι που ψηφίζουν, στηρίζουν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και με το δίκιο τους και οφείλουμε όσοι έχουμε και μεγαλύτερες ευθύνες να ανταποκριθούμε σε αυτή την αγωνία και να δώσουμε γρήγορα και πειστικά λύσεις στα προβλήματα. Αυτό που προέχει είναι σύνθεση των απόψεων, η συνεννόηση στον ΣΥΝ η οποία είναι κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην πολιτική μας συμμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω και προσβλέπω αλλά και στο μέτρο που μου να αναλογεί θα συμβάλλω για να ξεπεράσουμε αυτή την εικόνα Βαβυλωνίας, εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ασαφούς στίγματος που συνεχίζουμε εξακολουθητικά να δίνουμε μετά τις ευρωεκλογές. Έχω την αίσθηση ότι αν ήταν μια φορά κακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - και αυτό οφειλόταν σε λάθη που έγιναν από την ηγεσία μας– ακόμη χειρότερη ήταν η διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος και τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Οφείλουμε αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, να δώσουμε πειστικές, σαφείς απαντήσεις στους πολίτες που μας παρακολουθούν και στα θέματα του πολιτικού μας στίγματος και στα θέματα του ηγετικού μας στίγματος έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα τις μάχες που έρχονται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις εκλογές αλλά και στις αντιπαραθέσεις τις κοινωνικές, τις πολιτικές, της καθημερινότητας γιατί προβλέπω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και μιας εξαιρετικά άδικης και κακής οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής, απαιτεί από την Αριστερά να είναι παρούσα εκεί που την χρειάζονται οι πολίτες και όχι στην Βαβυλωνία των εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

Αν κάτι θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι, παρά την κακή εικόνα που δίνουν τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,  δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει και να ισχυροποιηθεί αυτός ο πολιτικός χώρος και αυτό είναι η ελπίδα υπό μια προϋπόθεση: Ότι δεν θα θεωρήσουμε, όσοι ανήκουμε στην ηγεσία, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μαζοχιστές και θα ανέχονται εσαεί αυτά τα φαινόμενα.

To Γραφείο Τύπου