Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για τις εκδηλώσεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου που πραγματοποιήθηκαν στη Μεσοχώρα Τρικάλων

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας χαιρετίζει τις -πολύ επιτυχημένες- πολύμορφες και ειρηνικές εκδηλώσεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες  και συνεχίζονται μέχρι τις 15 Αυγούστου στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Ο ΣΥΝ, ήδη από τη δεκαετία του '90, έχει πάρει σαφή θέση ενάντια στην "μεγάλη ιδέα" της εκτροπής του Αχελώου πληρώνοντας τότε και το πολιτικό κόστος. Το έργο της εκτροπής, που ακόμη προωθείται, θα καταστρέψει το φυσικό οικοσύστημα του ποταμού, θα κατακλύσει ζωντανούς οικισμούς όπως η Μεσοχώρα και τα γύρω χωριά, κυρίως όμως θα εντείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, ενώ θα επιβαρύνει περαιτέρω την ελληνική οικονομία και θα ζημιώσει τις τοπικές κοινωνίες στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και τη Θεσσαλία.

Αυτή η θέση συναντά πλέον μεγαλύτερη αποδοχή ανάμεσα σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ενώ το ΣτΕ έχει επανειλημμένα απορρίψει το σχέδιο ως παράνομο και η Ε.Ε. αρνείται κοινοτική χρηματοδότηση των έργων. Οι ίδιοι οι αγρότες στη Θεσσαλία, δεν «αγοράζουν» πλέον από το εμπόριο υποσχέσεων των Κυβερνήσεων και στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στο έργο της εκτροπής που δήθεν θα σώσει τον κάμπο…

Οι δυνάμεις της οικολογικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για τη συνολική ακύρωση του σχεδίου της εκτροπής αλλά και του φράγματος της Μεσοχώρας.

Λύση για τα προβλήματα διαχείρισης του νερού είναι μια νέα υδατική πολιτική, με παρεμβάσεις και έργα μικρής κλίμακας για την εξοικονόμηση και την ορθή διαχείριση υδάτων, με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ζητάμε να απορριφθεί η επιλογή των μεγάλων φραγμάτων και συνολικά οι στρατηγικές ιδιωτικοποίησης του νερού.

To Γραφείο Τύπου