Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2009

Συνέντευξη του μέλους της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτη, στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 (Β.Σπυριδωνίδης)

Ο Π.Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΤ3, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας

Τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα, τόσο στα ελλείμματα όσο και στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, οφείλονται, πέραν των άλλων, και στην πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης. Η θητεία Αλογοσκούφη υπήρξε μια περίοδος φορολογικής ασυλίας των μεγάλων εισοδημάτων. Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Αντί μιας βαθειάς φορολογικής μεταρρύθμισης που θα φορολογεί τον πραγματικό πλούτο, θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική ευαισθησία και θα προωθεί την αναδιανομή, επιλέγουν αποσπασματικά και αντικοινωνικά μέτρα, τα οποία δεν είναι και αποτελεσματικά. Προσπαθούν να πουλήσουν και τα υπόλοιπα «ασημικά της οικογένειας». Δηλαδή, να συνεχίσουν την αντιαναπτυξιακή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ξεχνούν βέβαια, πως τα «ασημικά» δεν είναι δικά τους.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολουμένων. Έχουν εναποθέσει τον σχεδιασμό  της πολιτικής εξόδου από την κρίση σε αυτούς που την δημιούργησαν. Και όπως είναι φυσικό, αυτοί θα κοιτάξουν πρώτα από όλα την αναπαραγωγή των προνομίων τους και της οικονομικής τους ισχύος. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος οι τράπεζες θα παρουσιάσουν για άλλη μια φορά μεγάλα κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή η υπόλοιπη οικονομία στενάζει. Εάν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είχαμε καταθέσει πέρυσι το φθινόπωρο, τώρα θα είχαμε απτά αποτελέσματα και μια σειρά κλάδων της οικονομίας δεν θα ήταν στα όρια του αφανισμού.

Για την εσωκομματική κατάσταση

Ένα είναι σίγουρο, ότι αμέσως μετά την περίοδο των διακοπών πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν σαφείς επιλογές. Τα ερωτήματα πλέον έχουν αποκρυσταλλωθεί. Έχουμε την ωριμότητα και την πολιτική βούληση μέσα από συνθετικές, δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες να πάμε εμπρός. Δεν μπορεί το φθινόπωρο να μας βρει με τα ίδια προβλήματα που είχαμε τους προηγούμενους μήνες.

To Γραφείο Τύπου