Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στα γραφεία της UNEP για την πετρελαιοκηλίδα στο Λίβανο

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: "ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ"

Τα Γραφεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) στην Αθήνα, επισκέφθηκαν σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου Πωλ Μιθσούντ για να ενημερωθεί και να συζητήσει τρόπους άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα του Λιβάνου, που έχει δημιουργηθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Εκτός από τη φρίκη του πολέμου και την οδύνη της προσφυγιάς, ο Λίβανος αντιμετωπίζει ακόμη μια οικολογική καταστροφή που απειλεί όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Πάνω από 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου έχουν ρυπάνει πάνω από 100 μίλια ακτών του Λιβάνου και της Συρίας και οι καιρικές συνθήκες, καθώς η κηλίδα μεγαλώνει και μετακινείται, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους και για τις ακτές γειτονικών χωρών όπως της Τουρκίας και της Κύπρου. Υπάρχει ανάγκη άμεσης και συντονισμένης κινητοποίησης του Γραφείου Περιβάλλοντος των ΗΕ, της ΕΕ και όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, για την εξουδετέρωση αυτής της μεγάλης οικολογικής βόμβας.

Είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, ή τουλάχιστον, να υπάρξει μια άμεση εκεχειρία σημαντικής διάρκειας, γιατί χωρίς το "παύσατε πυρ" είναι αδύνατον να δράσουν οι δυνάμεις που απαιτούνται για την εξουδετέρωση αυτής της μεγάλης οικολογικής καταστροφής."

Ο Πάνος Τριγάζης, εξ άλλου, δήλωσε:

"Είμαστε σε επαφή με αριστερές δυνάμεις και οικολογικές κινήσεις στο Μεσογειακό και ευρωπαϊκό χώρο για να καταγγείλουμε συντονισμένα το μεγάλο αυτό οικολογικό έγκλημα και να απαιτήσουμε μέτρα για την εξουδετέρωσή του. Επικοινωνήσαμε και με εκπροσώπους της Κυπριακής κυβέρνησης , που είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα."

Από την πλευρά του, ο κ. Μιθσούντ τόνισε ότι "υπάρχει κινητοποίηση και ανταπόκριση πολλών χωρών, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σχέδιο δράσης όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, γιατί θα χρειαστούν και εθελοντές για να συνδράμουν σ' αυτό το σχέδιο".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου