Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/08/2009

Συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία των λατομείων στο Μαρκόπουλο

Ερώτηση Σ.Ανδριοπούλου, Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης

Στη θέση Μερέντα στο Μαρκόπουλο Αττικής άρχισε να λειτουργεί το 1964, η  λατομική επιχείρηση Α/ΦΟΙ ΣΤΑΥΡΟΥ Α.Ε. ΛΑΤΟΜΕΙΑ-ΕΤΟΙΜΟ ΜΠΕΤΟΝ. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε να λειτουργεί το γειτονικό λατομείο, το οποίο από το 1988 μετονομάστηκε σε ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΒΕΕ.            

Τα λατομεία Σταύρου επεκτάθηκαν παράνομα σε δασική έκταση από το 1971, ενώ τα λατομεία Μαρκοπούλου ξεκίνησαν τις καταπατήσεις δημοσίων δασικών εκτάσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν επίσης από το 1989 μέσα σε δασική έκταση που έχει κηρυχθεί αρχαιολογική Ζώνη A`(ορεινός όγκος Μερέντας) χωρίς άδεια από το Υπ. Πολιτισμού. Εντός του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει το σπήλαιο Χόνι Λιάγκι, που κατοικήθηκε στη Νεώτερη Νεολιθική Εποχή και ο λόφος Καστρί με ένα αρχαίο φρούριο.

Ο Νόμος 2115/1993 που απαγορεύει την εκμίσθωση ή τη χορήγηση άδειας δημόσιων λατομείων μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και το ΠΔ (ΦΕΚ 121/Δ/03) που καθορίζει τις ζώνες προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής, αγνοούνται και παραγκωνίζονται. Τα δεκάδες πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί από το δασαρχείο Πεντέλης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι απαγορευτικές αποφάσεις για παύση λειτουργίας των λατομείων από το Σ.τ.Ε. καθώς και τα πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ στα δύο λατομεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα,  να σταματήσουν το καταστρεπτικό για το περιβάλλον και τους πολίτες έργο τους. Τα λατομεία με το πρόσχημα της ανάπλασης του χώρου συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα και μάλιστα να εμπορεύονται τα υλικά εξόρυξης.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα αιωρούμενα σωματίδια και τις συγκεντρώσεις διοξείδιου του θείου είναι εξαιρετικά μεγάλη και πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ τα απόβλητα που θάβονται στους χώρους των λατομείων συμβάλουν στην ανεπανόρθωτη  μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Για τις εκρήξεις χρησιμοποιούνται επικίνδυνα νιτρικά προϊόντα καθώς τα δύο λατομεία δεν μπορούν να προμηθεύονται ελεγχόμενα εκρηκτικά υλικά, όπως μπαρούτι, αφού δεν έχουν λάβει άδεια εξόρυξης. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της ηχορύπανσης από τις ισχυρές δονήσεις, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα ενώ οι αλλοιώσεις στο τοπίο, στους πολιτιστικούς θησαυρούς  και στο περιβάλλον είναι πλέον μη αναστρέψιμες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (επίκαιρες, απλές ερωτήσεις κλπ) έχουν φέρει το θέμα στη βουλή και έχουν λάβει καθησυχαστικές απαντήσεις, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και εξακολουθούμε να βλέπουμε τα λατομεία να λειτουργούν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Πώς είναι δυνατόν να μην εφαρμόζονται μέχρι σήμερα οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το σφράγισμα των παράνομων λατομείων Μαρκοπούλου αλλά  και της ανεξέλεγκτης  χωματερής  που βρίσκεται μέσα στο χώρο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων;

•    Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβείτε προκειμένου να υλοποιηθούν έργα ανάπλασης και αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής του όρους Μερέντα, ώστε να αναβαθμιστεί ο φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου

Θανάσης Λεβέντης