Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2009

Περιοδεία του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στην Σάμο - Επίσκεψη στο Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Σάμου

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στην Σάμο επισκέφθηκε το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Σάμου. Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σʼ ένα τεράστιο ανθρωπιστικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η αναπτυγμένη Δύση έσπειρε στις χώρες του τρίτου κόσμου πόλεμους, φτώχεια και εξαθλίωση. Σήμερα θερίζει τις επιπτώσεις αυτής σποράς, θερίζει θύελλες. Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες ζητούν επιβίωση και ζητούν μια καλύτερη ζωή. Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με την καταστολή και την αστυνόμευση. Είναι μια τελείως ατελέσφορη και αναποτελεσματική επιλογή. Όσο και αν προσπαθήσει κανείς με εξοπλιστικά προγράμματα να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορα δεν θα το καταφέρει. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική και το τελευταίο διάστημα παρασύρεται από έναν ανταγωνισμό με την ακροδεξιά ρητορεία του κ. Καρατζαφέρη και καταλήγει στις πιο ακραίες πολιτικές επιλογές της μηδενικής ανοχής και των επιχειρήσεων σκούπα. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετακομίσει και έχει μετεγκατασταθεί μεσοτοιχία με την πολυκατοικία του κ. Καραμανλή και του κ. Καρατζαφέρη. Και, δυστυχώς, στα θέματα αυτά υιοθετεί μια ακροδεξιά λαϊκιστική ρητορεία. Εμείς θα επιμένουμε να υιοθετούμε τις προτάσεις και τις θέσεις των διεθνών οργανισμών, της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας. Θα επιμένουμε να διεκδικούμε την συγκρότηση ενός μετώπου λογικής για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ αυτών, προτείνουμε τα χρήματα που δαπανώνται από την πλευρά της ΕΕ να μην πηγαίνουν σε εξοπλισμούς, να μην πηγαίνουν σε αναποτελεσματικά προγράμματα για την καταστολή και την φύλαξη των συνόρων, που δεν μπορούν να φυλαχθούν, αλλά να πηγαίνουν για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και υποδοχής, με συνθήκες υγιεινής, με μεταφραστές που δεν θα έχουν αυτή την κατάσταση που βλέπουμε σήμερα εδώ. Σʼ αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε και την διεκδίκηση  από την ΕΕ της χρηματοδότησης ειδικού διακρατικού επιχειρησιακού προγράμματος Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να στηθούν - και στις δυο πλευρές του Αιγαίου - κέντρα φιλοξενίας, ανοιχτά κέντρα υποδοχής.

Δεύτερον, προτείνουμε να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις για όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές για όσους δηλαδή έχουν το δικαίωμα ασύλου. Και είναι αδιανόητο ότι, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών, που έχουμε σήμερα εδώ στην Σάμο, που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν -  μια περιοχή όπου και η χώρα μας έχει στείλει εκστρατευτικό σώμα - δεν τηρούμε τις διεθνείς συμβάσεις και δεν τους καταλογίζουμε ως πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δικαίωμα ασύλου.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι να διεκδικήσουμε από την ΕΕ τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνηση των οικονομικών μεταναστών που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων. Είναι αδιανόητο σήμερα στην ΕΕ να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα εμπορεύματα, κεφάλαια, ακόμα και ο τζόγος και να μην μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι.

Τέλος, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την απογκετοποίηση αστικών περιοχών που πλήττονται από την υπερβολική συσσώρευση οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, εξαθλιωμένων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κέντρα υποδοχής, με συγκεκριμένα προγράμματα ενίσχυσης της ποιότητας ζωής σε αυτές της περιοχές καθώς και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που πλήττονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτή όμως η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμη μέτρων στο πλαίσιο μιας λογικής την οποία αρνείται να υιοθετήσει η κυβέρνηση δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση. Για άλλη μια φορά, και απέναντι από αυτή τη θλιβερή εικόνα που βλέπουμε πίσω μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινωνία της Σάμου, κοινωνικούς φορείς και ενεργούς πολίτες αλλά και την αυτοδιοίκηση που επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι χέρι χέρι με τον κ. Καρατζαφέρη.

To Γραφείο Τύπου