Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/08/2009

Δήλωση της Αυγής Θεοδόση, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τη Βίλα Δρακοπούλου

Η Αυγή Θεοδόση, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και  π. Διαμερισματική Σύμβουλος του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, που βρέθηκε στον χώρο της Βίλας Δρακοπούλου μαζί με κατοίκους της περιοχής προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια κατεδάφισης του πρώτου εργοστασίου εριουργίας και την ανέγερση  πολυώροφου  κτηρίου, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων αναφέρει:

-Ο Δήμος  Αθηναίων και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραμονές 15Αυγουστου και χαράματα στείλανε τις μπουλντόζες, προκειμένου να κατεδαφίσουν το εργοστάσιο εριουργίας, το οποίο βρίσκεται στο κτήμα  Δρακόπουλου στα Πατήσια.

-Ο χώρος μετά από αγώνες των κατοίκων της περιοχής Πατησίων το 1981 χαρακτηρίσθηκε στο σύνολό του ιστορικός τόπος και τα κτίρια διατηρητέα μνημεία

-Το 2003 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και με υπουργική απόφαση το 2004, αποχαρακτηρίζονται τα τρία στρέμματα από τα οκτώ, προκειμένου

να δοθεί η δυνατότητα   στον Ε.Ε.Σ να κτίσει πολυώροφα κτίρια 13.800 τ.μ. με υπόγειο γκαράζ και συντελεστή δόμησης 3% και μέγιστη κάλυψη 70%.

-Ως αντάλλαγμα αυτού να δοθούν στον Δήμο Αθηναίων 1.000 τ.μ.με σκοπό την δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου προς τιμή των αδελφών Καλουτά.

-Αν η Δημοτική Αρχή σέβεται την πολιτιστική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά, τότε να αναπλάσει τα υπάρχοντα κτίρια –ιστορικά μνημεία και να λειτουργήσει ο χώρος συνολικά του κτήματος Δρακόπουλου ως πολιτιστικός χώρος και πνεύμονας πράσινου.

-Η καλλίτερη τιμή για τις αδελφές Καλουτά θα ήταν να μην είχε  επιτρέψει ο Δήμος την καταστροφή του θεάτρου  ΚΑΛΟΥΤΑ επί της οδού Πατησίων και στην θέση του να γίνει super market.

-Οι ευθύνες των Δημοτικών αρχών είναι πολύ μεγάλες. Ενώ υπήρξαν αποφάσεις για την απόκτηση  του συνολικού  χώρου του κτήματος  Δρακόπουλου  από τον Δήμο Αθηναίων  και την παράδοσή του σε κοινή χρήση, καμία Δημοτική αρχή δεν είχε την πολιτική βούληση να το πραγματοποιήσει:

•    Ο ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Διαμερισματικό Συμβούλιο του 5ου Διαμερίσματος ,αγωνίζεται για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή την απόκτηση του χώρου από τον Δήμο Αθηναίων.

•    Θα αγωνισθούμε μαζί με τους κατοίκους να αποσυρθεί το μνημόνιο Δήμου Αθηναίων και Ε.Ε.Σ και να μην υλοποιηθεί.

•    Να μην ανεγερθεί πολυόροφο κτίριο

•    Να αποκτηθεί ο χώρος από τον Δήμο Αθηναίων και να δοθεί στο σύνολό του προς  κοινή χρήση

•    Να μην κοπεί κανένα δένδρο.

•    Να αποκατασταθούν τα διατηρητέα κτίρια και να λειτουργήσουν για πολιτιστικές δραστηριότητες.

•    Το κτήμα Δρακόπουλου είναι φυσικό και πολιτιστικό μνημείο, ιστορικός τόπος στο σύνολο του και πρέπει να παραμείνει ενιαίο διατηρητέο μνημείο .

•    Αποτελεί σχεδόν το μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας με τα συνοδευτικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής. Είναι επίσης σημαντικός  πνεύμονας στην πυκνοδομημένη συνοικία των Πατησίων.

To Γραφείο Τύπου