Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/08/2009

Επίσκεψη του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΓΕΣΕΒΕΕ

ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Δημήτρη Βίτσα, τον συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεωνά και το μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, Βαγγέλη Πιλάλη, επισκέφθηκαν σήμερα την ΓΕΣΕΒΕΕ και συζήτησαν για τα αναγκαία μέτρα άμεσης ενίσχυσης και στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

Χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στενάζουν και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους στις τράπεζες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία είναι οριακή. Το μεγάλο κραχ που αναμένεται να έρθει από τον Σεπτέμβρη είναι αυτό που αφορά τις ακάλυπτες επιταγές, που έχουν φτάσει κοντά στα 2 δις ευρώ. Είναι αυτό που αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες επιβιώνουν οριακά και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν από το φθινόπωρο και μετά. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε την κυβέρνηση να εξαγγέλλει κάποιες, προεκλογικού χαρακτήρα, ρυθμίσεις και παροχές, οι οποίες, όμως, έχουν όρους στους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Την ίδια στιγμή, ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έδωσε 28 δις στις τράπεζες χωρίς όρους και εγγυήσεις. Και αυτά τα χρήματα δεν τα βλέπουμε στην πραγματική οικονομία και υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε:

Πρώτον: Να υπάρξει ουσιαστική και γενναία ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση και χωρίς καθυστερήσεις.

Δεύτερον: Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τρίτον: Να καταργηθεί η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» που έχει μαυρίσει σχεδόν τη μισή Ελλάδα και να αντικατασταθεί από μια δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικούς όρους και κριτήρια.

Τέταρτον: Να υπάρξει δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και με την ίδρυση μιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού  για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πέμπτον: Να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την εμπορική χωροταξία ώστε να σταματήσει πια αυτό το φαινόμενο να φυτρώνουν τα MALL στον αστικό ιστό σαν τα μανιτάρια.

Έκτον: Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού ταμείου των μικρομεσαίων επαγγελματιών το οποίο, αν δεν στηριχθεί οικονομικά και ουσιαστικά από την κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

To Γραφείο Τύπου