Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
17/08/2009

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει το πραξικόπημα στην Ονδούρας

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα της 28ης Ιουλίου στην Ονδούρας  που είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση και απέλαση του νόμιμου Προέδρου Σελάγια και την επιβολή δικτατορίας.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκήσει αποτελεσματική πίεση για την άνευ όρων επιστροφή στη Δημοκρατία και την ταχεία επανεγκατάσταση  στο αξίωμα του, του Προέδρου Σελάγια και της κυβέρνησης του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αναγνωρίσει κανενός τύπου κυβέρνηση όπως αυτή του Μιτσελέτι. Οι εκλογές τις οποίες θέλει να πραγματοποιήσει το Φθινόπωρο  ο δικτάτορας Μιτσελέτι καθώς και όλες του οι ενέργειες πρέπει να θεωρηθούν άκυρες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά χαιρετίζει την απόφαση των χωρών της Κεντρικής Αμερικής να αναστείλουν τις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο δεν επιστρέφει η Ονδούρας στην δημοκρατική ομαλότητα. Καλεί την Κομισιόν να παύσει την οικονομική συνεργασία και την βοήθεια προς την Ονδούρας και να αναβάλει επʼ αόριστον τις εμπορικές διευκολύνσεις και κάθε σχέση με την Ονδούρας μέχρι να επανεγκατασταθεί η νομιμότητα στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει την καταπίεση και την βία που ασκούνται ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην δικτατορία, την δολοφονία αρκετών ηγετών κοινωνικών κινημάτων και διαδηλωτών, την λογοκρισία του τύπου και την αναστολή των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκδηλώνει την απόλυτη αλληλεγγύη της με τον αγώνα του Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα και την τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων της Ονδούρας που υποστηρίζουν την δημοκρατία. Υποστηρίζουμε την επιστροφή στην εξουσία της κυβέρνησης Σελάγια και τις πολιτικές της για μείωση της φτώχειας, εκδημοκρατισμό, αποστρατιωτικοποίηση και ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής. Πολιτικές που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση αυτή και θα συνεχίσει την εφαρμογή τους μόλις επιστρέψει στην εξουσία.