Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/08/2006

Σχετικά με την αύξηση κατά 3,8% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Ιούλιο

Σχετικά με την αύξηση κατά 3,8% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2005, ο Π. Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η μεγάλη αύξηση του επίσημου τιμαρίθμου κατά τον μήνα Ιούλιο, επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα ότι οι ανατιμήσεις στα πιο βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, είναι πολύ μεγαλύτερες και από αυτόν τον αυξημένο δείκτη τιμαρίθμου.

Αυτό σημαίνει ότι από την εκτίναξη του πληθωρισμού, επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κυβέρνηση έχει επιβάλλει σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, με αυξήσεις που είναι κάτω και από το 3%.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η ακρίβεια πλήττει πρώτα απ' όλα και κυρίως του χαμηλόμισθους, οι οποίοι είναι και τα μεγάλα θύματα αφού η απαράδεκτη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ για τους κατώτατους μισθούς λεηλατεί τα εισοδήματά τους.

Αυτό το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά οφείλεται από τη μία πλευρά στην αύξηση των εμμέσων φόρων και την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και από την άλλη, στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το άλλοθι της διεθνούς αύξησης των τιμών του πετρελαίου, που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι διάτρητο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση ακρίβειας, δυσβάσταχτων νέων φόρων για τους πολλούς και ανεξέλεγκτης ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ήρθε η ώρα να ληφθούν άμεσα, έκτακτα μέτρα ελέγχου των αγορών και χαλιναγώγησης των τιμών. Ειδάλλως, η κυβέρνηση σπέρνοντας ανέμους, είναι βέβαιον ότι θα θερίσει κοινωνικές θύελλες. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου