Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/08/2009

Συνάντηση Αλ.Αλαβανου με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σούδας στα Χανιά

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σούδας στα Χανιά.

Στη συνέχεια  έκανε δηλώσεις:

Για τα τοπικά θέματα:

"Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι έχω εκλεγεί βουλευτής στο Ηράκλειο αλλά θεωρώ τον εαυτό μου βουλευτή όλης της Κρήτης και με αυτή την έννοια και με τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν με τα Χανιά προσπαθούμε να ενισχύσουμε κοινοβουλευτικά όλες αυτές τις προσπάθειες κι εγώ και οι συνάδελφοί μου, που γίνονται από τη Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον δήμαρχο Σούδας όπου συζητήσαμε πολύ σημαντικά θέματα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει και θα ανανεώσει την προσπάθειά του.

Επιγραμματικά: - το πρώτο έχει να κάνει με το φρούριο του Ιντζεδίν που είναι ένα στοιχείο της ιστορικής μας κληρονομιάς το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει. Για εμάς την Αριστερά έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, έχουν περάσει πάρα πολλοί φυλακισμένοι και καταδικασμένοι  Αριστεροί από αυτό τον χώρο, το οποίο συνδέεται με όλο δίκτυο των τουρκικών ή των Βενετσιάνικων κάστρων και εγκαταστάσεων στην περιοχή και δεν μπορεί να το αφήσουμε σε αυτή την κατάσταση και με αυτή την έννοια θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται από τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με την ύπαρξη μιας άμεσης ενίσχυσης του προγράμματος για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση από το πρόγραμμα "Θησέας". - το δεύτερο θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα της οικολογικής στήριξης αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής αναβάθμισης του κόλπου της Σούδας ο οποίος είναι εξαιρετικά επιβαρυμένος. Είναι από τους πιο μεγάλους και σημαντικούς κόλπους και λιμάνι σε όλη την Ευρώπη και είναι ίσως ο πιο επιβαρυμένος από όλους. Με αυτή την έννοια διαφωνούμε πλήρως με την προσπάθεια να εγκατασταθεί η μονάδα υγρών καυσίμων από την εταιρεία Μαμιδάκης και την JetOil έχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα στηρίξουμε τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. - Το τρίτο έχει σχέση με τις επεκτάσεις οι οποίες γίνονται για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας από άποψη λειτουργιών, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που έγινε πρόσφατα και από την αναβάθμιση του ρόλου όπως είναι η νέες υποδομές αεροσκαφών, ναυτικής επιτήρησης στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής δράσης των ΗΠΑ και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της Σούδας σε μια ευρύτερη περιοχή που περικλείει πια και τη βόρεια Αφρική. Δεν μπορεί να υπάρχει αδιαφάνεια και σιωπή, η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή για αυτά τα ζητήματα και η δική μας θέση είναι ότι σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε σήμερα με μεγάλους κινδύνους περιπλοκών στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα δεν χρειάζεται στη χώρα μας, στην Κρήτη και στα Χανιά αυτή η συμβολική και ουσιαστική παρουσία και υποταγή απέναντι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ."

Πολιτική δήλωση για Κοροβέση:

"Ζούμε σε μια μεταβατική φάση όπου τις τελευταίες μέρες ή μήνες της Νέας Δημοκρατίας η κοινωνία μας βιώνει με απελπισία και την εναλλαγή που ενδεχομένως έρθει τη βιώνει χωρίς προσδοκίες και χωρίς ενθουσιασμό. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε βαθιά ότι παρά τα σοβαρά προβλήματά του από τα πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στη στήριξη που έχει και την αναμονή και τις προσδοκίες για μια ελπίδα κι ένα λιμάνι από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο. Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα θέλω να αναφέρω ότι από την πλευρά του Περικλή Κοροβέση η τοποθέτηση που έγινε ήταν ένα σοβαρό λάθος πολιτικό κι ένα σημαντικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική του ομάδα και τον κόσμο μας, για τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο αλλά και για θεσμούς και πρόσωπα όπως ο Λεωνίδας Κύρκος τα οποία δέχθηκαν μια αστήρικτη κριτική. Είναι ίσως συμβολικό να δούμε τους δεσμούς που υπάρχουν στην Αριστερά ότι τώρα εδώ πέρα μιλώντας για το Ιντζεδίν έχουμε μια φυλακή από την οποία έχει περάσει ο Κύρκος ο Γλέζος ο Θεοδωράκης και για την οποία έχει κινητοποιηθεί για να διασωθεί ο Περικλής Κοροβέσης. Με αυτή την έννοια αυτά που διαβάζω περί διαγραφών του Περικλή Κοροβέση δεν μπορούν να έχουν καμία βάση. Θέλω να πω ότι ένας άνθρωπος με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του συνέβαλε στη μεγαλύτερη ήττα ίσως της χούντας σε διεθνές επίπεδο, στην αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας. Με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσα να τεκμηριώσω ένα αίτημα δικής μου διαγραφής παρά του Περικλή Κοροβέση. Θέλω να πιστεύω ότι την Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κάνει τη δική της υπεύθυνη τοποθέτηση σε όλα τα ζητήματα που θίχθηκαν και θέλω να πιστεύω ότι ο Περικλής Κοροβέσης με την εντιμότητα που τον διακρίνει θα αποκαταστήσει όλα τα πρόσωπα τα οποία έχουν θιγεί και θέλω να πιστεύω ότι από την Τρίτη η Κ.Ο. θα συνεχίσει τη γνωστή συλλογική, συντροφική, μαχητική και προωθημένη παρουσία της." 

To Γραφείο Τύπου