Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2005

Ζητάμε δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα

Σε στρογγυλή τράπεζα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (EURONEM), με θέμα «Ο ρόλος των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» συμμετείχε o Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ., Υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις του ΣΥΝ, μαζί με τους Προκ.Παυλόπουλο, Δημ.Παπαστάμκο, Στ.Λαμπρινίδη, Στ.Περράκη.

Στην εισήγηση του ο Π.Τριγάζης τόνισε:

«Ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας για το Ευρωσύνταγμα βρίσκεται στα σπάργανα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει άρον - άρον την κύρωσή του από τη Βουλή, αρνούμενη την πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αντίθετα, ήδη 8 χώρες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει εθνικά δημοψηφίσματα και ακόμα 3 μάλλον θα ακολουθήσουν.

Ένα δημοψήφισμα και στην χώρα μας, θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν, να συζητήσουν και τελικά να αποφασίσουν για την Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φάουστo Μπερτινότι : «Χωρίς το λαό δεν υπάρχει Σύνταγμα».

Ο ΣΥΝ είναι σταθερά και αμετακίνητα υπέρ της ενοποίησης της Ευρώπης. Εδώ και χρόνια έχουμε ταχθεί υπέρ του να αποκτήσει Σύνταγμα η Ενωμένη Ευρώπη. Θα ήθελα να θυμίσω ότι από το χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προέκυψε το πρώτο σχέδιο Ευρωσυντάγματος, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με πρωτοβουλία του συνεργαζόμενου με την τότε κομμουνιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου Ιταλού Ευρωβουλευτή Αλτιέρο Σπινέλι, του οποίου η εισήγηση ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 14/2/1984.

Θέλουμε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως επιστέγασμα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Ένα Σύνταγμα μιας Ευρώπης των λαών και των πολιτών της. Από τη σκοπιά αυτή λέμε ΟΧΙ στην προτεινόμενη Συνταγματική Συνθήκη, που θεσμοθετεί τον νεοφιλελευθερισμό, διατηρεί τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά ελλείμματα και δεν οδηγεί στην απαλλαγή της ΕΕ από τον Ευρωατλαντισμό.

Το δικό μας ΟΧΙ είναι ένα ΟΧΙ Ευρωπαϊκό, πηγάζει από τον αριστερό Ευρωπαϊσμό μας. Αγωνιζόμαστε μαζί με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να αλλάξουμε την Ευρώπη, μέσα από την αλλαγή των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών που ευνοούν τον νεοφιλελευθερισμό. Είναι φανερό ότι η θέση του ΣΥΝ έναντι του λεγόμενου «Ευρωσυντάγματος» διαφοροποιείται τόσο από τη θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ».

To Γραφείο Τύπου