Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με αίτημα την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του για το ζήτημα των πυρκαγιών, την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Πρόεδρο Δημοκρατίας

Αξιότιμο κ. Κάρολο Παπούλια

Αθήνα, 24/08/09

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζούμε ξανά τον πύρινο εφιάλτη. Πρόπερσι καταστράφηκε η Ηλεία και η Πάρνηθα. Χιλιάδες πολίτες, ντυμένοι στα μαύρα, βρέθηκαν μπροστά στο κτίριο της Βουλής και ζήτησαν να μάθουν το γιατί. Ζήτησαν μια αλλαγή προσανατολισμού στην πολιτική για το περιβάλλον.

Σήμερα δυο χρόνια μετά είμαστε για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Βλέπουμε για μια φορά ακόμα τον φυσικό πλούτο να καταστρέφεται, ζωές και περιουσίες να απειλούνται και να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών.

Και είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα ακούσουμε ξανά τα ίδια λόγια και τις ίδιες υποσχέσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων και του πρασίνου. Μόνο που τώρα κανείς πια δε θα μας πιστέψει, γιατί παρά το δράμα του 2007, δε γίναμε σοφότεροι, δεν κάναμε ουσιαστικά βήματα για τη προστασία του φυσικού μας πλούτου, αφού ακόμη :

Δεν έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες.

Ισχύει ο δασοκτόνος νόμος 3208 του 2003.

Αλλάζουν χρήσεις γης και νομιμοποιούνται αυθαίρετα.

Συνεχίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Κανείς δεν προνοεί για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας.

Απαξιώνεται η δασική υπηρεσία και δεν γίνονται προσλήψεις δασοπυροσβεστών.

Δεν επαρκούν τα τεχνικά μέσα για τη δασοπυρόσβεση και την δασοπροστασία

Κε Πρόεδρε,

Γνωρίζω ότι η ώρα της τραγωδίας δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, όμως δεν μπορούμε για μια ακόμη φορά να μείνουμε αδρανείς αποτιμώντας το μοιραίο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η ώρα της ευθύνης, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναστοχασμού των μέχρι τώρα πεπραγμένων.

Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και σε ότι πολυτιμότερο έχουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενεές, στο φυσικό περιβάλλον.  Και η πολιτική ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθότι οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους είτε είμαστε σε θέση εξουσίας είτε αντιπολίτευσης.

Απευθύνομαι δε σε εσάς, γνωρίζοντας, πέραν του θεσμικού σας ρόλου, και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες, θυμήθηκα τα λόγια σας, στην ομιλία σας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια. Ζητήσατε, τότε, την συστράτευση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας της \"περιβαλλοντικής δημοκρατίας\".

Σήμερα, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, αλλά και την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή σε όλη την Ελλάδα, από τις πυρκαγιές του 2007, τα λόγια σας γίνονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Θα θέλαμε λοιπόν, με αυτή την επιστολή να προτείνουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία σας.

Πιστεύουμε ότι η λήψη αποφάσεων που θα δεσμεύουν τόσο την σημερινή όσο και τις αυριανές κυβερνήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη αποτροπή μελλοντικών καταστροφών αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ήδη γίνει.

Προσδοκώντας να συμβάλλουμε στη δημόσια διαβούλευση επιτρέψτε μας να προτείνουμε ως βάση συζήτησης τους εξής άξονες.

1ον  Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων χωρίς καμία καθυστέρηση.

2ον Την επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας στη κατεύθυνση του κοινού πορίσματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων του 1993 .

3ον   Την απόλυτη και με κάθε τρόπο προστασία των δασικών εκτάσεων με άμεση κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, την ταχεία συγκρότηση δασικών χαρτών και την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης .

4ον   Τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την ελπίδα ότι θα ανοίξετε δρόμους δράσης και ουσιαστικών παρεμβάσεων και με τη βεβαιότητα ότι σας διακατέχει παρόμοιος προβληματισμός, σας διαβεβαιώνω ότι από τη πλευρά μας θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ»