Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2009

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πτώση 20% στο λιανεμπόριο Πειραιά κατά τις εκπτώσεις

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για πτώση 20% του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η συνεχιζόμενη μεγάλη πτώση, ακόμα και στην περίοδο των εκπτώσεων, του τζίρου στο λιανεμπόριο, και το μαζικό κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον Πειραιά, αποκαλύπτει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία οδεύει η οικονομία, δείχνει την κατάρρευση της λαϊκής ζήτησης και των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ αναδεικνύει την τραγωδία που βιώνουν οι μικρομεσαίες και ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η κατάσταση αυτή καταγράφει ως επικοινωνιακούς πομφόλυγες τις πρόσφατες δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης του κ. Κ. Καραμανλή για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτή την ώρα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε λαϊκές περιοχές όπως ο Πειραιάς, βιώνουν με καταστρεπτικό τρόπο μια διπλή πίεση:

- Την πίεση από την εγκατάσταση όλο και περισσότερων αλλά και μεγαλύτερων πολυεθνικών αλυσίδων και μεγάλων εμπορικών κέντρων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Πειραιά)

- Την μεγάλη πίεση από την κατάρρευση της λαϊκής ζήτησης και των λαϊκών εισοδημάτων.

Το Φθινόπωρο που έρχεται είναι βέβαιον ότι θα καταγραφεί, αν δεν  ληφθούν άμεσα μέτρα, ως μια μαύρη σελίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την υποβάθμιση και μαζικό κλείσιμο πολλών εξ αυτών.

Αυτή την ώρα χρειάζεται ένα συνολικό προοδευτικό πρόγραμμα στήριξης  των πολύ μικρών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει:

- Την αναστολή των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, για ένα τουλάχιστον χρόνο, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς επιβάρυνση, ιδιαίτερα όσων έχουν τεθεί σε προβληματική τροχιά μέσα στην κρίση.

- Την θέσπιση αυστηρών περιορισμών για τις εγκαταστάσεις πολυεθνικών αλυσίδων και mall και το χαρακτηρισμό του Λεκανοπεδίου ως κορεσμένης περιοχής για τέτοιου είδους νέες εγκαταστάσεις.

To Γραφείο Τύπου