Skip to main content.
24/08/2009

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής παράταξης «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΑΝΑΤΟΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Πάρνηθα, η Ανατολική Αττική έζησε ξανά τον πύρινο εφιάλτη. Μετά τη «πρόβα τζενεράλε» στον Υμηττό στις αρχές του καλοκαιριού ήρθε η σειρά της Βόρειοανατολικής Αττικής.

Με συντριβή παρακολουθήσαμε για μια ακόμη φορά «το χρονικό ενός  προανεγ-γελθέντος εγκλήματος» σε βάρος της ζωής μας, σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αυτό το έργο το βλέπουμε πια κάθε χρόνο. Βλέπουμε για μια φορά ακόμα τον φυσικό πλούτο να καταστρέφεται, ζωές και περιουσίες να απειλούνται και να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών.

Η Αττική έζησε τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της ,οι οποίες αφήνουν πίσω τους τεράστια οικολογική καταστροφή , εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και οικονομική και κοινωνική ζημιά στις τοπικές και αγροτικές κοινωνίες και στην παραγωγική δραστηριότητα.

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, όχι μόνο στα κατεστραμμένα οικοσυστήματα, αλλά κυρίως στην ποιότητα ζωής των 4 εκατ. κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η αύξηση της μόλυνσης της  ατμόσφαιρας ,η διάβρωση του εδάφους και συνακόλουθες πλημμύρες, είναι μόνο μερικές από τις ανυπολόγιστες τραγικές επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Τις επόμενες μέρες θα ακούσουμε ξανά τα ίδια λόγια και τις ίδιες υποσχέσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων και του πρασίνου. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό καθώς η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος συντελείται, όχι μόνο την ώρα της καταστροφής, αλλά πολύ πιο πριν με την άτακτη δόμηση, την παράνομη οικοδόμηση, την έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη κυρίως  φροντίδας του δάσους και του πράσινου που έχει απομείνει στην Αττική .

Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ένας μαραθώνιος διαδοχικών πυρκαγιών έχει κατορθώσει να καταστρέψει συνολικά πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους, τα οποία στη συνέχεια επίδοξοι «οικοδόμοι» φροντίζουν να «αξιοποιήσουν» με τον πιο κερδοφόρο τρόπο.

  Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Παράταξης μας, που βρέθηκαν μαζί με τους κατοίκους στα μέτωπα της πυρκαγιάς, εκφράζουν τη συμπαράσταση της στους πληγέντες συμπολίτες μας , και ζητάμε άμεσα

-  Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων χωρίς καμία καθυστέρηση.

-   Την απόλυτη και με κάθε τρόπο προστασία των δασικών εκτάσεων με άμεση κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, την ταχεία συγκρότηση δασικών χαρτών και την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης .

- Την επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας με σύσταση ενιαίου φορέα..

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ»