Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την επίσκεψη του Γ.Γ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Για την επίσκεψη στη χώρα μας του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Ρασμούσεν, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Γεννάει ανησυχίες η επίσκεψη στη χώρα μας του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Ρασμούσεν. Ο στόχος του ΝΑΤΟ, που αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν είναι μια σταθερή και δίκαιη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά η προώθηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ο Ελληνικός λαός έχει  πικρή πείρα από την Ατλαντική συμμαχία, ενώ οι πληγές του βάρβαρου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα ανοιχτές.

Αμφισβητούμε τις λεγόμενες «καλές υπηρεσίες» που προτίθεται να προσφέρει ο κ. Ρασμούσεν σε εθνικά μας θέματα. Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να επιλυθούν με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, του οποίου η νέα δομή δημιουργεί και πρόσθετα προβλήματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να πει όχι σε νέους εξοπλισμούς στο πλαίσιο των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κρατηθεί μακριά από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, που είναι διεθνές και όχι ελληνοτουρκικό πρόβλημα και το οποίο πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του. Επίσης πρέπει να τερματιστούν οι πιέσεις στην Κυπριακή κυβέρνηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό «Συνασπισμό για την Ειρήνη».

Η κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί κατηγορηματικά την αποστολή νέων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Αντιθέτως να αποσύρει τη δύναμη που βρίσκεται εκεί συμμετέχοντας σε έναν αιματηρό πόλεμο χωρίς τέλος, που αποσταθεροποιεί και το γειτονικό Πακιστάν.

Η θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι, ότι το ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια αλλά την υπονομεύει. Γι αυτό αντιτασσόμαστε στην διεύρυνσή του, αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του και την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ και τις αρχές του.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας