Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2009

Δήλωση του μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου για θέματα Περιβάλλοντος Β. Αποστόλου για τα μέτρα της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Η εικόνα της λεηλατημένης από τις πυρκαγιές χώρας μας θρυμμάτισε το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο σύστημα δασοπυροπροστασίας. Οι χθεσινοί εμπνευστές του (ΠΑΣΟΚ) και οι σημερινοί διαχειριστές του (Ν.Δ.) αλληλοκατηγορούνται πάνω στις στάχτες και αποφεύγουν να μιλήσουν καθαρά για τις ρωγμές του συστήματος.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές και οι διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση, απλά την προσπερνούν.

Η πυροπροστασία των δασών πρέπει να εστιάζεται ευθέως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή. Η πρόληψη, για να είναι αποτελεσματική, προϋποθέτει ορθολογική διαχείριση, επαρκή φύλαξη αλλά κι ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Ο ΣΥΝ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις και τις καταθέτει στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει πάρει. Η σύσταση  του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, παράλληλα με την ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αποτελούν τη θέση για μια αποτελεσματική προστασία του δασικού οικοσυστήματος και υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:

- Ζητάμε κατεπείγον χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

- Ζητάμε άμεση άρση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας που επεκτείνει σε βάρος των δασών τον αστικό χώρο, και στη Λαυρεωτική και στα Μεσόγεια και αλλού.

- Ζητάμε άμεση άρση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό.

- Ζητάμε Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης, Πρόληψης, Καταστολής των δασών, ο οποίος θα έχει και την ανάλογη χρηματοδότηση, αλλά θα μπορεί να ενσωματώνει και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο δυναμικό.

- Ζητάμε συνεργασία σε Ευρωμεσογειακή διάσταση, σε επίπεδο και Ευρώπης αλλά και Μεσογειακών χωρών με ανταλλαγή εμπειριών, με ανταλλαγή μέσων, με ταχύτητα, με χρήση αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και με χρήση του κατάλληλου προσωπικού.

- Ζητάμε να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα αυτό που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο ένα βασικό ζήτημα, ένας βασικός στόχος να είναι η προστασία των δασών.

To Γραφείο Τύπου