Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/08/2009

Στην Κομισιόν τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα ατυχήματα στην ΛΑΡΚΟ || Ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή

Να εξετάσει η Κομισιόν τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα ατυχήματα στην ΛΑΡΚΟ ζητά με επείγουσα ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή που κατέθεσε, αφού αναφέρθηκε στο δεύτερο κατά σειρά θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη στην ΛΑΡΚΟ εντός του Αυγούστου, ζήτησε από την Επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα στην ΛΑΡΚΟ και να αξιολογήσει την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσία ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία όχι μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και συνολικά στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Νέα έκρηξη σε καμίνι της Γενικής Εξορυκτικής και Μεταλλουργικής Εταιρείας «ΛΑΡΚΟ», στην Λάρυμνα Φθιώτιδας, σημειώθηκε στις 26.8.2009 με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον θάνατο ενός εργαζομένου και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων. Το τραγικό αυτό ατύχημα είναι το δεύτερο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς στις 2 Αυγούστου 2009 είχε σημειωθεί έκρηξη με συνέπεια τον θάνατο ενός 36χρονου εργαζομένου, πατέρα τεσσάρων παιδιών και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η εγκληματικά κακή εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία στην ΛΑΡΚΟ κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να διεξαγάγει έρευνα για τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατέψει τους εργαζομένους στην ΛΑΡΚΟ; Πώς κρίνει την εφαρμογή της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία και των σχετικών ειδικών οδηγιών; Έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη η οδηγία 2007/30/ΕΚ σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των ειδικών οδηγιών της καθώς και των οδηγιών του Συμβουλίου 83/477/ΕΟΚ, 91/383/ΕΟΚ, 92/29/ΕΟΚ και 94/33/ΕΚ, με σκοπό την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των εκθέσεων εφαρμογής;»

To Γραφείο Τύπου