Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2006

Το Τμήμα Γυναικών του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει τα εξής:

Η κυβέρνηση διάλεξε το βαθύ καλοκαίρι για να καταθέσει στη Βουλή, μια ημέρα πριν κλείσει, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο ΣΥΝ -και η Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- θα τοποθετηθεί αναλυτικά εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε γενική τοποθέτηση, είναι θετικό ότι εισάγεται στην ποινική νομοθεσία ο όρος και η έννοια της ενδοοικογενειακής βίας, ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα, ότι ποινικοποιείται ο βιασμός στο γάμο, ότι οικογένεια νοείται και η άτυπη συμβίωση και τα συνοικούντα πρόσωπα ευρύτερα. Θετική είναι και η αυστηροποίηση των ποινών.

Αν και, μετά την κριτική στο προσχέδιο, το παρόν νομοσχέδιο αναγνωρίζει ότι η ενδοοικογενειακή βία εκδηλώνεται πρωτίστως εις βάρος των γυναικών, ωστόσο δεν αναδεικνύεται η ρίζα του προβλήματος, ο ρόλος του άντρα ως αφέντη και σωφρονιστή συζύγου (συντρόφου) και παιδιών. Δεν αναδεικνύονται οι σχέσεις εξουσίας και ελέγχου ανάμεσα στα φύλα.

Στερείται, επομένως, το νομοσχέδιο του απαραίτητου αναλυτικού βάθους και ως εκ τούτου οι ποινικές ρυθμίσεις δεν συνοδεύονται από δέσμη κοινωνικών μέτρων, όπως πρέπει να γίνεται για φαινόμενα με βαθιές ιστορικοκοινωνικές ρίζες.

Δεν ιδρύονται νέοι θεσμοί με διάθεση επαρκών πόρων, που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο νόμος. Δομές στήριξης, καταφύγια κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, με ειδική εκπαίδευση προσωπικού. Οι δομές αυτές, περιέργως, θεωρούνται ότι υπάρχουν.

Εισάγεται ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης που είναι αδοκίμαστος στη χώρα.

Ο θεσμός αυτός διατηρεί την αστυνομία και τον εισαγγελέα στο ρόλο των κύριων ρυθμιστών της προδικαστικής φάσης, όταν μέχρι τώρα δεν έχουν να επιδείξουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βίας.

Ένα ειδικό σώμα οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών ίσως θα ήταν ωφελιμότερο και λειτουργικότερο ως κύριος εξωδικαστικός θεσμός.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής