Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/08/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΣΥΝ για την προσωρινή διακοπή οικοδομικών εργασιών από το ΣτΕ στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στον Υμηττό

Η έκδοση από το  ΣτΕ προσωρινής διαταγής διακοπής  των εργασιών ανέγερσης  κατοικιών αξιωματικών της Αεροπορίας στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ, μέσα στο δασικό χώρο του Υμηττού, είναι αποτέλεσμα των  αγώνων και των κινητοποιήσεων των κινημάτων  πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , των εθελοντών  και του ΣΠΑΥ.

Ο αγώνας όμως για τη θεσμική θωράκιση του Υμηττού από κάθε είδους συμφέροντα, οικονομικά, πολιτικά, εκκλησιαστικά, ακόμη και δημοτικά   δεν σταματά. Δύο μέρες μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέσθηκε στην Αττική από τις πυρκαγιές, ο ΟΡΣΑ εγκρίνει το νέο Π.Δ.  για τον  Υμηττό.  Ένα Π.Δ.  που αντιμετωπίζει τον Υμηττό σαν οικόπεδο προς αντιπαροχή και όχι σαν ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα. Αντί το νέο Π.Δ. να τροποποιεί  το ισχύον στην κατεύθυνση της «Απόλυτης Προστασίας» του ορεινού όγκου, διασφαλίζοντας τον δασικό του χαρακτήρα, δυστυχώς κινείται  σε κατεύθυνση διαιώνισης, ακόμη και επιδείνωσης της σημερινής απαράδεκτης  κατάστασης,  που επικρατεί στο βουνό.

Το  πλατύ κίνημα που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια  για την προστασία  του Υμηττού, δεν μπορεί να εφησυχάζει. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια  στο νέο Π.Δ., καθώς και τους  αυτοκινητόδρομους, που αποφασίζονται και που θα δώσουν τη χαριστική βολή  στο πολύπαθο σώμα του βουνού.      

Ο ΣΥΝ συντάσσεται  με τα κινήματα των πολιτών  και την Τ.Α., στους αγώνες.

Συγχρόνως, μέσα στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει τη μάχη,  ώστε οι ορεινοί όγκοι της Αττικής  να θωρακισθούν θεσμικά. Η ανακήρυξή τους  σε «Περιοχές Απόλυτης Προστασίας» είναι η μόνη λύση  την εποχή της κλιματικής αλλαγής  που διανύουμε.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος