Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2009

Απόσπασμα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, μέλους της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό "105.5 Στο Κόκκινο" στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

«Μένουν ανοιχτά όλα τα προβλήματα που είχαμε και τους προηγούμενους μήνες. Δεν είναι πιο καλά ή πιο δύσκολα. Εκείνο που έχει γίνει πια φανερό είναι ότι είτε με το έκτακτο συνέδριο είτε με το διαρκές, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τα οποία έρχονται και ξανάρχονται. Αποτελεί μια ανάγκη του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, του κόσμου μας. Επιβάλλεται και με βάση τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις».

«Κανείς από όσους τοποθετήθηκαν και χθες στη συνεδρίαση δεν αρνήθηκε τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή».

«Πρώτα απʼ όλα η κριτική που έγινε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την ορθότητα ή όχι των βασικών κατευθύνσεών μας και ειδικότερα των συμμαχιών. Δεύτερον, το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και των σχέσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ζητήματα που έχουν στο ηγετικό επίπεδο. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι δεν υπάρχουν αυτά τα ζητήματα».

«Μια αποτελεσματική πορεία από εδώ και μπρος προϋποθέτει απέναντι σε αυτά τα ζητήματα απαντήσεις».

«Δε θα μπορούσε κανείς να πει ότι κλείνουμε τα μάτια και βαδίζουμε χωρίς να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να τακτοποιήσουμε και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα θέματα».

«Έφτανε μια δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του Περικλή Κοροβέση για να «χύσει όλο το γάλα της καρδάρας» και να χαλάσει όλο αυτό το εξωστρεφές που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε…».

«Το θέμα βεβαίως έχει κλείσει και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…».

«Για να είμαστε πειστικοί πρέπει στα βασικά ζητήματα να έχουμε συνεννοηθεί».

«Αυτό φιλοδοξούσε και νομίζω θα επιχειρήσει να κάνει το διαρκές συνέδριο. Να δημιουργήσει ένα στέρεο έδαφος συνεννόησης καταρχήν στα πλαίσια του ΣΥΝ και μετά με τους συμμάχους μας του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσουμε ζητήματα και να είμαστε πειστικοί στην κοινωνία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από όλα τα υπόλοιπα είναι μια στρατηγική επιλογή για το ΣΥΝ, η οποία αφορά το ζήτημα της ενότητας και της ανασυγκρότησης της Αριστεράς. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το βλέπει με όρους βραχυχρόνιους. Ως γνωστόν, η Αριστερά και ο κατακερματισμός της που είναι μια πραγματικότητα, έχει βαθιές ιστορικότητες. Άρα λοιπόν, η αξία του σημερινού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στο ότι κατόρθωσε και έβαλε στο ίδιο τραπέζι -με κοινή πολιτική έκφραση- διαφορετικές ιστορικές μήτρες εντός της Αριστεράς».

«Χρειάζεται ωριμότητα, προσεκτικές κινήσεις και αλληλοσεβασμό. Μια αντίληψη που τη βλέπουμε ορισμένες φορές να εκφράζεται από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο χώρος μπορεί να είναι ένα πεδίο, ένα ρινγκ αλληλογρονθοκοπημάτων, όπου ο καθένας μπορεί στενά να κερδίσει πρόσκαιρα πράγματα, δεν υπηρετεί την ιδέα της ενότητας και της ανασυγκρότησης της Αριστεράς».

«Ο ΣΥΝ ως αντικειμενικά η μεγαλύτερη δύναμη, που συνέβαλλε αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την ευθύνη να προστατεύσει αυτή την ιδέα της ενωτικής Αριστεράς και να προστατεύσει όλα τα χαρακτηριστικά και της διαφορετικότητας που υπάρχει και να προχωρήσουμε, ώστε να είμαστε πιο ελκτικοί, ως μια πλουραλιστική πολύχρωμη ενωτική δύναμη».

«Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Θα ήταν λάθος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει στο ανώτερο ηγετικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ως μια προσωπική αντιπαράθεση Αλαβάνου – Τσίπρα».

«Δεν είναι η δική μας η Αριστερά, αυτή η οποία έχει μάθει να βλέπει τις πολιτικές διαφωνίες και τα πολιτικά προβλήματα στη βάση προσωπικών αντιπαραθέσεων».

«Το έκανε σαφές και ο σύντροφος ο Αλέξης ο Τσίπρας με τις τοποθετήσεις του».

«Πίσω από αυτό το ζήτημα κρίνεται ένα άλλο που λέει ότι κατά πόσο τελικά ο ΣΥΝ, ως η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελεί εκείνη τη δύναμη όπου με την καλώς εννοούμενη έννοια, θα έχει τη βασική πολιτική ευθύνη ή την ηγεμονία όχι ηγεμονισμό στο ΣΥΡΙΖΑ και άρα αυτό θα αποτυπώνεται και στο ηγετικό επίπεδο».

«Ισότιμη συνεργασία δε σημαίνει μια ισοπεδωτική προσέγγιση ανάμεσα στις συνιστώσες. Σημαίνει ότι ο καθένας να σέβεται τον άλλο αλλά και η φωνή του να μετράει με βάση αυτό που πραγματικά εκφράζει είτε στην ιστορική του διαδρομή είτε σήμερα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

«Νομίζω ότι δίκαια η πλειοψηφία του ΣΥΝ διεκδικεί η ηγετική έκφραση (του ΣΥΡΙΖΑ) να είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, που σήμερα είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δώσουμε απαντήσεις και κυρίως να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι απέναντι στην κοινωνία».

«Η συγκυρία δεν επιτρέπει η δική μας Αριστερά, η ανανεωτική και ριζοσπαστική, να μην καταθέτει προτάσεις απέναντι σε όσα βιώνει σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Θα γίνει πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας προς τα έξω, αν λύσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα. Είναι κάτι δύσκολο αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος». 

To Γραφείο Τύπου