Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού σχετικά με τη γρίπη και την έναρξη λειτουργίας των σχολείων

Με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

•    Η έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ενόψει της πανδημίας φέρνει στην επιφάνεια την τραγική ανεπάρκεια και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, και ειδικά των σχολιατρικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δημόσιο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) και Πρόληψης στη χώρα μας. Η καθήλωση των δαπανών γιʼ αυτές τις ζωτικής σημασίας δημόσιες και κοινωνικές λειτουργίες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα αποτελεί τη βάση και του τωρινού προβλήματος. Εδώ οι ευθύνες τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.

•    Το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία. Είναι γνωστό όμως ότι, παρά τις συχνά φιλότιμες προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κατάσταση που επικρατεί κατά κανόνα στους χώρους των δημόσιων σχολείων και ειδικά στους χώρους υγιεινής (τουαλέτες κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα προβληματική, σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά τραγική. Συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις και σε βασικά είδη καθαριότητας και υγιεινής, όπως το σαπούνι και το χαρτί. Πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τα αναγκαία υλικά και τον εξοπλισμό των σχολείων, όταν οι δαπάνες για την εκπαίδευση διαρκώς περικόπτονται;

•    Από την άλλη, προβλήματα παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, που δεν επαρκεί ούτε για τις συνήθεις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, ενώ το προσωπικό υγείας (σχολίατροι, νοσηλευτικό προσωπικό) είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο. Επίσης, παρά τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο τμήμα όσων απασχολούνται στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκεται σε εργασιακή ομηρία με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι απαράδεκτο οι ευθύνες και για τα θέματα υγείας των μαθητών να φορτώνονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό, που εκτός των άλλων δεν είναι και ενημερωμένο σε τέτοια ζητήματα. Θύματα της όλης αυτής της κατάστασης θα είναι και στην περίπτωση αυτή κυρίως τα παιδιά των εργαζομένων και πιο υποβαθμισμένων κοινωνικών στρωμάτων.

•    Το υπ. Παιδείας ζητά αραίωση των θρανίων στις σχολικές τάξεις, επαρκή και συστηματικό αερισμό τους, ειδικούς χώρους απομόνωσης των άρρωστων παιδιών και άλλα παρόμοια. Είναι γνωστή, όμως, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, με διπλή και τριπλή βάρδια σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με υπερφορτωμένα σχολικά τμήματα και σε ακατάλληλες αίθουσες. Είναι καιρός, επιτέλους, να καθιερωθεί άμεσα, και γιʼ αυτό το λόγο, ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα οι 20, γεγονός που θα έχει και από παιδαγωγική άποψη θετικές συνέπειες.

•    Τα ζητήματα πρόληψης και υγιεινής των μαθητών πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εντελώς διαφορετική βάση.

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε:

Τμήμα Παιδείας