Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων

Να σταματήσει ο εμπαιγμός - Άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Οι κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων είναι η δυναμική απάντηση στην κυβερνητική αδιαφορία και τον εμπαιγμό .

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν οδηγηθεί στην υπερχρέωση και την οικονομική εξαθλίωση, όμηροι των καρτέλ στο γάλα και στο κρέας και της αισχροκέρδειας της ασύδοτης αγοράς.

Την ίδια ώρα που οι εταιρίες τροφίμων ανακοινώνουν αύξηση των κερδών τους, 150.000 οικογένειες μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Ενώ οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τα βασικά είδη διατροφής.

Η κατάρρευση της μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οδηγεί σε χρεοκοπία και διάλυση του κοινωνικού ιστού κυρίως στις άγονες και μειονεκτικές περιοχές της χώρας

Η διατροφική εξάρτηση της χώρας αυξάνεται κατακόρυφα, με το έλλειμμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρέατα να φτάνει το  1,5 δις ευρώ ετησίως, την ώρα που τα μοναδικά ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα, μπορούν και πρέπει να είναι το «βαρύ πυροβολικό» για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

 Καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους με γενναία οικονομική ενίσχυση, μέτρα για τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, αύξηση των τιμών παραγωγού, αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της κτηνοτροφικής παραγωγής και  διάλυση των καρτέλ γάλακτος και κρέατος. Να διασφαλιστεί ο έλεγχος της αγοράς με τιμές ασφαλείας και αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων. 

Η λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η εφαρμογή ενός εναλλακτικού ριζοσπαστικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της υπαίθρου, που θα προστατεύει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, θα στηρίζεται σε σύγχρονους υγιείς κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες  και θα εξασφαλίζει ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά τρόφιμα στους καταναλωτές. 

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής