Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/08/2006

Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο

Δήλωση του Π. Τριγάζη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική

Το κρίσιμο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη παραμένει η άμεση κατάπαυση του πυρός και η άμεση και χωρίς όρους αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο. Πολύ περισσότερο που οι επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δυστυχώς, πέρασε πάνω από ένας μήνας αιματοχυσίας και καταστροφής του Λιβάνου από τις επιδρομές του Ισραήλ -με κορυφαίο το έγκλημα της Κάνα- μέχρι να φθάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε απόφαση, που αφίσταται της δικαιοσύνης, είναι μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ, δεν κλείνει την πόρτα σε επανάληψη επιδρομών του εφ΄ όσον θεωρηθούν "αμυντικές" και δεν κάνει λόγο στην υποχρέωσή του για αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε. Η κύρια ευθύνη γι αυτό βαρύνει την κυβέρνηση Μπους, που έδωσε πλήρη κάλυψη στην επίθεση του Ισραήλ, παρά την αντίθεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, σύσσωμου του Αραβικού κόσμου και άλλων χωρών.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Τα γεράκια δεν έγιναν περιστέρια μέσα σε μια νύχτα. Η πολύπαθη Μ. Ανατολή έχει μακρύ και δύσβατο δρόμο για την ειρήνη.

Και μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΣΥΝ, στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη συνολική επίλυση του Μεσανατολικού, με αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά, λιβανικά και συριακά εδάφη στα προ του 1967 σύνορά του, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια.

Σε όλη τη διάρκεια των διεθνών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε χωρίς διορατικότητα και χωρίς σθένος, ώστε η χώρα μας να συμβάλλει στην προώθηση μιας δίκαιης λύσης αλλά και στην εξασφάλιση ευρύτατων στηριγμάτων μέσα στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο που είναι αναγκαία για τα ανοικτά προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική.

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια "ειρηνευτική" δύναμη που, αντί να είναι μέρος της λύσης, μπορεί ταχύτατα να γίνει μέρος του προβλήματος και, αντί να εξασφαλίζει την ακεραιότητα του Λιβάνου, μπορεί να εκφυλισθεί σε νομιμοποιητικό μηχανισμό των ισραηλινών επεμβατικών στόχων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου