Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, που συμπληρώνονται αύριο.

« Η επέτειος των 70 χρόνων από την έναρξη του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι επέτειος εγρήγορσης και κινητοποίησης των λαών για την υπόθεση της ειρήνης, που ματώνει και σήμερα  σε πολλές περιοχής της γης. Η ενίσχυση του αντιπολεμικού κινήματος, οι ενωτικοί φιλειρηνικοί αγώνες αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΝ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ταυτόχρονα η επέτειος αυτή υπενθυμίζει την ανάγκη και το χρέος αντίστασης στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον νέο-ναζισμό, που τροφοδοτούνται στις συνθήκες κρίσης από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού.

Από το 1939 ως το 1945 έγινε ο πιο καταστροφικός πόλεμος της ιστορίας, με κύριο θέατρο την Ευρώπη, που άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρών, τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των κρεματορίων, την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων και χωριών. Πυροδότησε, όμως και μεγάλα κινήματα αντίστασης των λαών, που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιφασιστική νίκη.  Συμμέτοχος σε όλα αυτά και ο ελληνικός λαός, που από τα σπλάχνα του ξεπήδησε η Εθνική Αντίσταση, με κύρια έκφρασή της το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.

70 χρόνια μετά, επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία του Βʼ Παγκόσμιου Πολέμου από τους λεγόμενους «νικητές του ψυχρού πολέμου». Επιδιώκεται από τις δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς η ανιστόρητη, ηθικά απαράδεκτη και πολιτικά καιροσκοπική ταύτιση του κομμουνισμού και του φασισμού. Επιδίωξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ίδια την ιδέα της αντιχιτλερικής Συμμαχίας και συνιστά βαρύτατη προσβολή για όλους τους αντιφασίστες που αγωνίστηκαν μαζί με τους κομμουνιστές και τους αριστερούς για την συντριβή του φασισμού.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αυτή, η οποία πρέπει να αποκρουστεί από τους λαούς της Ευρώπης».

To Γραφείο Τύπου