Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/08/2006

ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Με τον Πρεσβευτή του Λιβάνου, κ. Γουίλιαμ Χαμπίμπ συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον Π. Τριγάζη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική, και την Σ. Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος

Μετά τη συνάντηση ο Π. Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Συζητήσαμε με τον Πρέσβη του Λιβάνου τις τελευταίες εξελίξεις.
Το κύριο είναι να τηρηθεί η ανακωχή, να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει η καταστροφή του Λιβάνου.

Ωστόσο έχουμε επίγνωση ότι η ανακωχή είναι εύθραυστη. Ο δρόμος για την ειρήνη θα είναι δύσκολος και μακρύς. Και για να ανοίξει πραγματικά, πρέπει να αποχωρήσει το Ισραήλ αμέσως από τον Λίβανο και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Λιβάνου.

Είναι η ώρα για γενναία ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Λιβάνου αλλά και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου. Οφείλει η διεθνής κοινότητα να ζητήσει από το Ισραήλ αποζημιώσεις για τις καταστροφές του προκάλεσε.

Επίσης, μετά την ανακωχή, είναι δυνατή η συντονισμένη επέμβαση των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα."

Τώρα είναι η ώρα για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Μεσανατολικού. Στο προσκήνιο πρέπει να έρθει το Παλαιστινιακό, που αποτελεί το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή. Ένα πρώτο κι άμεσο βήμα που απαιτείται είναι η άρση του αποκλεισμού και η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Επίσης αποτελεί άμεση ανάγκη η άρση του παγώματος του χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. προς την Παλαιστινιακή αρχή, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση. Την σχετική πρωτοβουλία να πάρει η ελληνική κυβέρνηση."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου