Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «Στο Κόκκινο»

- Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι με πολύ ικανοποιητικό τρόπο εκφράστηκε από την μια μεριά η ανησυχία από πολλά μέλη της ΚΠΕ για την κατάσταση την οποία βρίσκεται ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η διάθεση ότι μπορούν να βρεθούν δρόμοι και τρόποι για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μάλιστα αυτό εκφράστηκε με μια διάθεση ότι το κεντρικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι προηγούμενες καταστάσεις τις οποίες μπορούμε να υπερβούμε. Αυτή είναι η πρώτη μου αίσθηση. Το δεύτερο είναι ότι πολύ ευνοϊκά όλη αυτή την πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ την υποδέχτηκαν τα μέλη του κόμματος.

- Το λέτε με βάση την ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών;

Αυτή είναι ανακοίνωση των Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών. Δηλαδή δεν συνεδρίασαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές αλλά οι Γραμματείς οι οποίοι παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΠΕ και πήραν μια πρωτοβουλία και συγκέντρωσαν αυτές τις υπογραφές. Είναι ένα δείγμα. Το βασικό είναι το εξής. Δεν είναι το ενδιαφέρον πια να επικεντρωθεί σε μια πολωτική κατάσταση για Έκτακτο ή μη Συνέδριο αλλά να επικεντρωθεί σε μια πολωτική κατάσταση κίνησης ή ακινησίας. Δηλαδή ότι όλο το κόμμα, το 100% των μελών του κόμματος πρέπει να μπουν σε κίνηση και αυτό είναι το βασικό που θέλω να επικεντρωθώ.

- Πώς ερμηνεύετε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ψηφίσουν τα μέλη της ΚΠΕ; Διότι είδαμε ότι για πρώτη φορά υπήρξαν διαφορετικές συμμαχίες, μη συνηθισμένες. Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος να συμφωνούν με στελέχη της Ανανεωτικής πτέρυγας. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

Καταρχήν, όπως είπε και ο Πρόεδρος, η προσπάθεια έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Κάθε μέλος της ΚΠΕ έχει την ευθύνη και ψήφισε. Αυτό είναι σημαντικό και για το μέλλον για τι έρθουν δύσκολες ψηφοφορίες στην ΚΠΕ και πέρα από την γενική μας αντίληψη, πέρα από την προσκόλλησή μας σε κάποια τάση πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη ώστε το πρώτο μέλημά μας να είναι το ίδιο το κόμμα, η απόφαση του κόμματος. Πρέπει να δούμε και τις ευθύνες που θα γεννηθούν αύριο, σε πολύ σπουδαίες ψηφοφορίες. Στις οποίες το κάθε μέλος της ΚΠΕ και με δική του προσωπική ευθύνη θα πρέπει να ανταποκριθεί. Κατά την γνώμη μου αυτό ανασυγκροτεί και μʼ αυτή την έννοια είναι καλό.

- Σε δεκαπέντε μέρες θα συνέλθει εκ νέου η ΚΠΕ. Σε αυτό το διάστημα τι θα γίνει; Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες;

Ήδη σήμερα κάναμε μια συνάντηση, αύριο θα συνεδριάσει η Π.Γ του ΣΥΝ. Αυτό που θα προτείνουμε στην Π.Γ. θα είναι δυο πράγματα. ΤΟ πρώτο, να συνεχίσουμε και να ανοίξουμε τη δράση μας προς τον κόσμο και σε σχέση με ΔΕΘ, την παρουσία μας στην συγκέντρωση και την πορεία στην Θεσσαλονίκη και σε σχέση με δράσεις που θα κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη που θα μείνει και μετά την ΔΕΘ για να βοηθήσει και την οργάνωση στη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία. Το δεύτερο, σε σχέση με αυτό είναι ότι έχουμε πολλές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Νεολαίας του Συνασπισμού τις οποίες εμείς τις βλέπουμε ως και σαν υπόθεση του κόμματος και για να βοηθήσουμε την Νεολαία του Συνασπισμού αλλά και για να προβάλλουμε τα μηνύματά μας. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι μπαίνουμε στην πορεία προς το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ. Σε δύο ή τρεις βδομάδες, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η ΚΠΕ, θα πρέπει να συνέλθει και να αποφασίσει για το τι θα προτείνει στο Διαρκές Συνέδριο όσο αφορά το εκλογικό πρόγραμμα, την τακτική για τις εκλογές, πράγμα που θα προτείνουμε αμέσως μετά στο ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο τι θα προτείνει σε σχέση με την οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την οργανωτική του Συνδιάσκεψη που θα γίνει τέλος του Οκτώβρη. Άρα, αυτό συν την αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης κόμματος δηλ να γεμίσουμε τις αποφάσεις που πήραμε τον Ιούλιο είναι σοβαρή ατζέντα εξωστρέφειας του κόμματος.

- Το θέμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με ποιο τρόπο θα λυθεί, ποιος θα το αποφασίσει;

Καταρχήν θα λυθεί με συζήτηση, με συνεννόηση και με καλό κλίμα. Ένα ζήτημα λοιπόν είναι να αποκαταστήσουμε το καλό κλίμα. Ένα δεύτερο είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε και ένα τρίτο ότι ως ΣΥΝ πρέπει να καταλήξουμε. Και έχουμε να καταλήξουμε σε δυο πράγματα. Το πρώτο αφορά το παρόν και τις εκλογές. Το δεύτερο σε μια λογική που ο ΣΥΡΙΖΑ θα λύνει προβλήματα διαφωνιών που πιθανά να υπάρχουν στο επόμενο διάστημα. Εμείς θα έχουμε μια πρόταση που θα την μεταφέρουμε, καταρχήν, στις δικές μας πολιτικές κινήσεις και θα συζητηθεί αυτή η πρόταση για το σύνολο της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα την δούμε και στο Διαρκές Συνέδριο. Τι είναι τώρα αυτή η απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου; Είναι μια πρόταση προς την οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει όλα αυτά να έχουν συζητηθεί ανάμεσα στις συνιστώσες, στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή σε κοινές συνεδριάσεις πριν φτάσουμε στην οργανωτική συνδιάσκεψη και καλό θα είναι όλο αυτό να λυθεί με συναίνεση.

- Αν σας προλάβουν οι εκλογές;

Θα πρέπει να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτές τις διαδικασίες των συνεννοήσεων, συναντήσεων και συναινέσεων.

- Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει πάλι πρόταση για διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου στην επόμενη ΚΠΕ;

Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ζήτημα. Γιατί ένα τέτοιο ζήτημα θα πόλωνε σε ένα ερώτημα το οποίο είναι πολύ σοβαρό, ξέρετε και την δική μου πρόταση αλλά λέω ας αφήσουμε το μέλλον να λειτουργήσει. Δεν είναι το κύριο αυτή την στιγμή, το κύριο είναι βγούμε προς τα έξω. Στο άμεσο διάστημα πρέπει ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε και σε προεκλογική προετοιμασία. Να φτιάξουμε την εκλογική επιτροπή, να αρχίσουμε να συζητάμε για τους εκλογικούς συνδυασμούς και πρώτα και κύρια να αρχίσουμε να συζητάμε για τα βασικά σημεία που εμείς θα προτάξουμε αυτή τη στιγμή και που θα δείξουμε ότι υπάρχει σήμερα, τώρα διέξοδος από την κρίση. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές πρέπει τα ζητήματα να είναι λυμένα όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς τον κόσμο.

- Για τα δημοσιεύματα σχετικά με την παραίτηση του Προέδρου του ΣΥΝ;

Αυτά είναι δημοσιεύματα που δεν ισχύουν.

To Γραφείο Τύπου