Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/09/2009

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αύξηση της ανεργίας και της μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και το πάγωμα ή και οι μειώσεις στους μισθούς και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζουν πλέον με τη στήριξη της κυβέρνησης πολλές επιχειρήσεις, έχουν οδηγήσει το ΙΚΑ να έχει μεγάλες απώλειες εσόδων του και να εκπέμπει κυριολεκτικά sos.

Εάν δεν παρθούν έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης του ΙΚΑ ΤΩΡΑ, μετά από 6 μήνες δεν θα μπορεί να καταβάλλει στους ασφαλισμένους ούτε συντάξεις ούτε παροχές υγείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα  για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δημοσίου στο ΙΚΑ σε 5 δόσεις μετά το 2011 όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά είναι και τρόπος επιζήμιος γιʼ αυτό.

Το πρώτο άμεσο μέτρο, που χρειάζεται σήμερα για την οικονομική στήριξη του ΙΚΑ, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέχρι το τέλος του έτους, είναι η έκτακτη κρατική επιχορήγησή του κατʼ εκτίμηση με 2 δις ευρώ.

Θα πρέπει επίσης άμεσα να σταματήσει η λεηλασία του ΙΚΑ από :

•    Τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους λόγω της τοποθέτησής των αποθεματικών του στο χρηματιστηριακό ή άλλο τζόγο.

•    Τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που του χρωστάνε 3,2 δις ευρώ, λόγω της γενικευμένης εισφοροδιαφυγής, την οποία όμως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβραβεύουν με συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις.

•    Τις ιδιωτικοποιημένες ή υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο που με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των ειδικών ταμείων των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ αλλά και με  τις «εθελούσιες» ή αναγκαστικές  πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χιλιάδων εργαζομένων το φόρτωσαν με νέα υπέρογκα ελλείμματα, τα οποία και πρέπει να καλύψουν στο μερίδιο που τους αναλογεί.

•    Τις  φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα υγείας που με τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των φαρμάκων και των νοσηλευτικών ή άλλων ιατρικών παροχών τους επιβαρύνουν υπέρμετρα τις δαπάνες του ΙΚΑ.

Χρειάζεται επίσης να εφαρμοστεί μία άλλη προοδευτική πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και εξόδου από αυτή, που θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη και στις δημόσιες επενδύσεις, στην πλήρη, σταθερή, ασφαλή, ποιοτική και ασφαλισμένη απασχόληση, στις σταθερές εργασιακές σχέσεις και στην ενδυνάμωση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών.

To Γραφείο Τύπου