Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2009

Κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τη διοίκηση της Olympic Handling

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Μεταφορών & Επικοινωνιών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στο χώρο των αερομεταφορών.

Η Olympic handling -η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία παροχής επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια της χώρας- αποδεικνύεται πρωτοπόρος στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Έχουμε στη διάθεσή μας καταγγελίες εργαζομένων στην Olympic Handling όπου επισημαίνονται τα εξής:

- Δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους αντίγραφα της ατομικής σύμβασης εργασίας με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

- Δεν ακολουθούνται τα προγράμματα εργασίας του προσωπικού που υποβάλλονται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε υποβάλλονται οι τυχόν αλλαγές αυτών.

- Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εκτελούν υπερωριακή εργασία πέρα των ορίων που προβλέπει ο νόμος.

- Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, νυκτερινή εργασία, εργασία σε Κυριακή και εργασία σε ημέρα ανάπαυσης.

Με βάση τα παραπάνω,  ερωτώνται οι   Υπουργοί:

- Θα διερευνήσουν μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, Σώμα επιθεωρητών υγείας-πρόνοιας), εάν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και οι όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από τη διοίκηση της Olympic Handling;

- Εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν, ώστε η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας να μην παραβιάζει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και να εφαρμόζει τους όρους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης