Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/08/2006

Για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν. ΧΟΥΝΤΗ

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας, που έγκαιρα έχουμε διατυπώσει, ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ελληνική συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές αποστολές του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Υπογραμμίζουμε ότι:

α) Η παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνολικής ρύθμισης του Μεσανατολικού, δηλαδή αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και απόσυρση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα, γεγονός που θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

β) Δεν υπάρχει σαφής εντολή για το ρόλο των δυνάμεων του ΟΗΕ, γεγονός που διαπιστώνουν και δυνάμεις όπως η Γαλλία, που αρχικά εμφανίστηκαν πρόθυμες για να συμμετάσχουν.

γ) Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να επανέλθει με δήθεν αμυντικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην περιοχή που θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις του ΟΗΕ. Καθώς μάλιστα η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ θα γίνει μόνο στο έδαφος του Λιβάνου, είναι ορατό το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί από τους πληθυσμούς της περιοχής ως κατοχική δύναμη.

Ακριβώς επειδή δεν παραβλέπουμε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης και την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, καθώς μάλιστα η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει γίνει δεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη, η χώρα μας, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει να πάρει και επιπλέον πρωτοβουλίες:

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου