Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2009

Καθυστερήσεις στην κτιριακή επέκταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Παιδείας

Τη διαρκή υποβάθμιση λόγω και της υποχρηματοδότησής τους υφίστανται τα τελευταία χρόνια η Εθνική Βιβλιοθήκη και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η εν λόγω κατάσταση εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης υποβάθμισης που παρατηρείται στη δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων ήδη από τον περασμένο Μάιο τέθηκε με οξύτητα το πρόβλημα της έλλειψης βιβλιοθηκονόμων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ίδια η λειτουργία των βιβλιοθηκών. 

Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως οξυμένα τα προβλήματα λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ειδικότερα όσον αφορά στην κτιριακή επέκτασή της, παρά τη θετική απόφαση για μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο στον Ιππόδρομο. Μέχρι τότε όμως η κατάσταση λόγω της έλλειψης χώρων είναι ασφυκτική.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2008 επρόκειτο να λειτουργήσει το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών και Σπ. Πάτση όπου αναμένεται να στεγάσει τους νέους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το εν λόγω κτίριο αποτελεί την πρώτη μεγάλη κτιριακή επέκταση της ΕΒΕ από την ίδρυσή της, πριν ακόμα και την ανακοίνωση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα.

Έναν χρόνο όμως μετά, το κτίριο που πρόκειται να στεγάσει τους νέους χώρους της ΕΒΕ παραμένει κλειστό.

Βασικός στόχος της ΕΒΕ, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της κ. Φωκά, είναι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των μηχανημάτων στο νέο κτίριο μέχρι τον Οκτώβριο, να τελεστούν τα εγκαίνια και όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός να αποκατασταθεί και το ισόγειο. Σημειωτέον, ζητήματα που σχετίζονται με διαγωνισμούς κάτω των 50 χιλιάδων ευρώ –που γίνονται απευθείας από την ΕΒΕ– έχουν διευθετηθεί. Το υπόγειο και τα γραφεία έχουν επιπλωθεί και τα περισσότερα βιβλία έχουν μεταφερθεί  από την αποθήκη της Αγίας Παρασκευής στα βιβλιοστάσια του υπογείου. Με ευθύνη της ΕΒΕ τα ελληνικά περιοδικά έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί στο υπόγειο, έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και έχει γίνει ηλεκτρονικός κατάλογος. Επίσης έχουν μεταφερθεί τα ξένα περιοδικά, μεταφέρονται οι εφημερίδες και τοποθετούνται κινητά βιβλιοστάσια στο υπόγειο.

Εκκρεμεί ωστόσο η αποκατάσταση του ισογείου, καθώς η ΕΒΕ δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία, αλλά αρμόδια είναι η Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων (ΔΙΕΦΕΣ), τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ στο οποίο υπάγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ που έχει την ευθύνη προκήρυξης διακηρύξεων, όφειλε να έχει μεριμνήσει έγκαιρα για τη σχετική προκήρυξη. Ο διαγωνισμός που αφορά στην πλήρη υλικοτεχνική αποκατάσταση του ισογείου όπου θα στεγαστούν τα μηχανήματα συντήρησης των βιβλίων, έχει καθυστερήσει κατά πολύ και μόλις πρόσφατα, στα τέλη Ιουλίου αναρτήθηκε η προκήρυξη στο Διαδίκτυο.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιους λόγους η ΔΙΕΦΕΣ, αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ δεν μερίμνησε ώστε έγκαιρα να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, να αναρτηθεί η σχετική προκήρυξη στο Διαδίκτυο και κατά συνέπεια να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την αποκατάσταση του ισογείου στο νέο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών;

2.    Ποιο το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το ΥΠΕΠΘ σύμφωνα με το οποίο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ακολούθως και η αποκατάσταση του ισογείου στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι νέοι χώροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης;

3.    Προτίθεται το ΥΠΕΠΘ να προβεί σε ανανέωση των συμβάσεων των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη; 

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη