Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/08/2009

Η ανεξέλεγκτη δράση καταπατητών και η αδιαφορία της Πολιτείας κακοποιούν τη μαρτυρική Μακρόνησο

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εσωτερικών

Έχουν παρέλθει δεκαετίες από το κλείσιμο του «κολαστηρίου» της Μακρονήσου, όπου εξορίσθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και πλήρωσαν με τη ζωή τους για τη συμμετοχή τους στον αντιφασιστικό αγώνα.

Το έτος 1989 χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος  όλο το νησί ως σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης που προέρχεται από οπουδήποτε, βωμό ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών. Το έτος 1995 με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 895.1.11.1995 τεύχος Δ΄) το υπουργείο Περιβάλλοντος απαγόρευσε ρητά χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου και οτιδήποτε  μπορεί να επιφέρει βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ή να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και να επηρεάσει αρνητικά τους υπάρχοντες βιότοπους.

Με βάση το Π.Δ., το νησί χωρίστηκε σε τρείς ζώνες, στις οποίες απαγορεύτηκε ρητά και κατηγορηματικά: «α) η κατάτμηση γης. β) η λατόμευση και η εξόρυξη, επιτρεπομένης μόνο της αναγκαίας για τη λήψη προϊόντων αναστύλωσης των μνημείων του νησιού. γ) η ιχθυοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία, το κυνήγι. δ) η εκτέλεση τεχνικών έργων υποδομής, υπερτοπικού χαρακτήρα, επιτρεπόμενης μόνο της  εκτέλεσης έργων υποδομής που εξυπηρετούν τις επιτρεπόμενης με το παρόν διάταγμα χρήσεις. ε)  η τοποθέτηση κάθε είδους διαφημίσεων και φωτεινών επιγραφών. στ) η κυκλοφορία οχημάτων, εκτός δύο μόνο ταξί για τις ανάγκες των επισκεπτών. Στο νησί η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η μελισσοκομία, χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις, με εναπόθεση μόνο  κυψελών.

Σήμερα ο μαρτυρικός αυτός χώρος βρίσκεται στο έλεος των πάσης φύσεως καταπατητών και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και απογοήτευσης. Αιγοπρόβατα κατατρώγουν  ανεξέλεγκτα την χλωρίδα του νησιού, διατηρητέα κτίρια του στρατοπέδου ακόμη και εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε ποιμνιοστάσια, τα παράνομο κυνήγι δίνει και παίρνει και όλο το νησί έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο αυτοκινήτων, στο οποίο βρίσκονται «θαμένα» επισήμως πενήντα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κτηνοτρόφοι διατηρούν τα κοπάδια  τους στο νησί με αποφάσεις υπουργών περί αναγκαστικής εισδοχής. Τα κτίρια που ανακαινίστηκαν και είχαν κτιστεί από τους πολιτικούς κρατούμενους έχουν μεταβληθεί σε εξοχικές κατοικίες και στάβλους. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που άγνωστοι τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν έναντι αμοιβής παράνομους κυνηγούς. Οι δυο εκκλησίες του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου Αντωνίου που βρίσκονται στο νησί χρησιμοποιούνται ως ποιμνιοστάσια και είναι γεμάτες με κόπρανα από σταβλιζόμενα ζώα ακόμα και εντός του ιερού ναού έχοντας υποστεί φθορές. Τα ανακαινισμένα κτίρια που στέγαζαν τους αρτοκλίβανους και το θέατρο χρησιμοποιούνται ως ποιμνιοστάσια για το κούρεμα των προβάτων καθώς επίσης και ως χώρος συγκέντρωσης κοπριάς. Το νότιο τμήμα του  νησιού έχει περιφραχθεί παράνομα, περικλείοντας το φάρο. Στο νησί γίνεται όχι βόσκηση, αλλά υπερβόσκηση, αφού τα ζώα που έχουν μεταφερθεί εκεί είναι περισσότερα το επιτρεπτού αριθμού, με συνέπεια να καταστρέφεται η χλωρίδα της περιοχής. Στο πρώην διοικητήριο έχουν εγκατασταθεί καταπατητές κι έχουν τοποθετήσει τηλεοπτικές κεραίες, ενώ έχουν κατασκευάσει παραπλεύρως και πάρκινγκ. Τέλος, στο νησί της Μακρονήσου σαπίζουν στερεά απόβλητα που έχουν περιστασιακά εγκαταλειφθεί.

Επειδή η Μακρόνησος είναι ένας τόπος όπου ασκήθηκε βία από την εξουσία για θέματα ιδεολογίας, πίστης και αρχών σε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους, αποτελεί εθνικό μνημείο εξαιρετικής σημασίας για την αυτογνωσία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Μνημείο με μεγάλη απήχηση για τη  δύναμη των κοινωνικών ιδανικών και την αντίσταση κατά της βίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα ώστε:

•    Να αποβληθούν οι καταπατητές, να συντηρηθούν τα κτίρια-μνημεία και να προστατευθούν από τις φθορές του χρόνου και τις διάφορες παράνομες δραστηριότητες;

•    Να εξασφαλιστεί η αναγκαία φύλαξή τους καθώς και το φυσικό περιβάλλον του νησιού;

•    Η μαρτυρική Μακρόνησος να γίνει προσπελάσιμη στους επισκέπτες και να προβληθεί - αναδειχθεί ως ιστορικός τόπος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ