Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2009

Ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, τόνισε:

"Την ώρα που μιλάμε κύριε Υπουργέ πιθανόν στη χώρα μου να έχουμε προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την άσχημη οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα. Η ελληνική Κυβέρνηση, η συντηρητική ελληνική Κυβέρνηση, εξ' όσων γνωρίζω επανέλαβε σήμερα το αίτημα να πάρει παράταση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Απαντήστε μου λοιπόν, στο σημερινό ΕΚΟΦΙΝ συζητήθηκε το σημερινό αίτημα; Έγινε δεκτό; Και γενικότερα, ποια είναι η άποψή σας, για τη γενίκευση αυτού του μέτρου, δηλαδή παράταση του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που έχουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που έχουν υψηλή ανεργία.

Και ένα δεύτερο. Να σας πω πως κερδίζουν οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα.   Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας γίνεται, τελευταία, με την έκδοση ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο, με επιτόκιο γύρω στο 5%, τα οποία αγοράζονται από τις ελληνικές  τράπεζες. Οι τράπεζες αυτές, στη συνέχεια, παρουσιάζουν τα ομόλογα αυτά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση και δανείζονται με επιτόκιο 1%. Με τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με επιτόκια που φθάνουν και το 18%, απομυζώντας, χωρίς κανένα κίνδυνο, τεράστια κέρδη. Δεν θα έπρεπε και δεν θα ήταν εφικτό να βρεθεί μια άλλη διαδικασία άμεσης χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών των κρατών-μελών, όπως η άμεση δανειοδότηση κρατών από την ΕΚΤ, ώστε να αποφευχθεί η δυνατότητα των τραπεζών να κερδοσκοπούν σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας";

To Γραφείο Τύπου