Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/09/2009

Συνάντηση Αλ. Αλαβανου με Προεδρειο ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος της Κ.O. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ο βουλευτής Π. Λαφαζάνης και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Σπ. Παπασπύρου και τους Ηλ. Ηλιόπουλο, Βρετάκο Ηλία, Παπά Δημ. Σπανού Δέσποινα και Κόνιαρη Χρήστο.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ πιστεύω ότι είχε μεγαλύτερη σημασία σήμερα, με την έννοια ότι οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν στα συγκεκριμένα αιτήματα που βάζει η ΑΔΕΔΥ, προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στη χώρα μας.

 Όσον αφορά τη ΝΔ είναι σαφές, η ΝΔ ζητάει νωπή εντολή ενώ έχει κατεψυγμένες πολιτικές και νομίζω ότι έχει δώσει και με τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σαφές μήνυμα προς τα πού πάει. Τα προβλήματα είναι για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί με την αοριστία, με τις καλές προθέσεις να αντιμετωπιστούν τα ζήτηματα της χώρας μας. Ο πολίτης απαιτεί συγκεκριμένο λόγο, τον οποίο δυστυχώς δεν έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε πάντα μια πολύ καλή επαφή και θα έλεγα παράλληλη πορεία με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. 

Τονίζω και σήμερα, στοιχεία τα οποία θα είναι και τα τελικά και στην προεκλογική μας παρουσία.

•    Η ανάγκη της αναδιανομής του εισοδήματος και διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης τόσο των εργαζομένων στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

•    Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που καταρρέουν, που ζουν με δανεικά, που δεν έχουν κρατική ενίσχυση, που αντιμετωπίζουν εισφοροδιαφυγές και που θεωρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως επαγγελματικά ταμεία και όχι ως κοινωνική ασφάλιση αυτοτελής και ουσιαστική.

•    Σταθερές σχέσεις εργασίας. Δεν μπορεί όλοι οι εργαζόμενοι, ή ένα μεγάλο κομμάτι τους πια, να ζει στην ανασφάλεια. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο ρατσισμός κι αυτή η διάκριση σε βάρος των νέων εργαζομένων, που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά στη σταθερότητα των σχέσεων εργασίας, που έχουν οι παλιοί.

•    Η ανάγκη να διαφυλάξουμε το δημόσιο τομέα, να μην περάσει και ο υπόλοιπος σε ιδιώτες και η ανάγκη να κάνουμε μια παραγωγική ανασυγκρότηση. Να αντιμετωπίσουμε το τέλμα. Να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, η οποία είναι εκτεταμένη, δυστυχώς, στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου και να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες του πολίτη, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας, όπου ο δημόσιος τομέας είναι ο βασικός κορμός.

ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΔΕΔΥ): Κάτω από τις πολιτικές εξελίξεις το συλλαλλητήριο της Θεσσαλονίκης γίνεται σήμερα περισσότερο προκλητικό για την παρουσία, την ενεργοποίηση, τη δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων.

Γιατί στις εκλογές γνωρίζουμε ότι πολλές φορές αποσυνδέεται η αντιπαράθεση από τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων. Άρα το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να φέρει στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης αυτή την ατζέντα των διεκδικήσεων και των προτάσεων που έχει και μάλιστα με τρόπο που να απταιτεί όχι στρογγυλοποιήσεις αλλά γωνίες. Συγκεκριμένες απαντήσεις για το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, για την εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια και ασφάλιση, για την πολιτική ανασυγκρότησης με παραγωγικό τρόπο,  έξω από το κομματικό πελατειακό σύστημα των δημοσίων υπηρεσιών, των δημοσίων πολιτικών, την προστασία, την ενίσχυση, τη διεύρυνση των δημοσίων αγαθών. Άρα να θέσει το εργασιακό με το κοινωνικό. Με συμμαχία λοιπόν το συνδικαλιστικό κίνημα με άλλες δυνάμεις κοινωνικές να αξιοποιήση την παρέμβαση και στο προεκλογικό διάστημα με βάση τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να διαμορφώσει συσχετισμούς που  θα δίνουν νόημα και περιεχόμενο, θα αποδεικνύουν τις εναλλακτικές πολιτικές και όχι απλά θα εξαγγέλονται αλλά δεν θα εφαρμόζονται. 

To Γραφείο Τύπου