Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/09/2009

Συνέντευξη του εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

Για τη σημασία των εκλογών

Είναι μια εκλογική μάχη που είναι κρίσιμη για τον ίδιο λόγο για τον οποίον οδηγεί ο Πρωθυπουργός τη χώρα στις εκλογές, δηλαδή ότι χρειάζεται - όπως είπε ο ίδιος- μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να επιβάλλει  ένα αντιδραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων -γιατί αυτό είπε- ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρει μεγάλες αντιδράσεις.

Το ερώτημα είναι ότι, αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πάμε στις εκλογές,  καταλαβαίνετε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να πείσουμε τους έλληνες πολίτες ότι ακριβώς αυτό δεν πρέπει να έρθει. Δηλαδή μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να ισοπεδώσει ό,τι μέχρι σήμερα δεν έχει ισοπεδωθεί. Και μ΄ αυτή την έννοια, στις πρώτες εθνικές εκλογές μέσα στην κρίση, είναι ευκαιρία  για τις δυνάμεις της Αριστεράς να κάνουν ένα βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών, το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Υπάρχει κι ένα δεύτερο ερώτημα που είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου  είναι πολύ σημαντικό, αν η χώρα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία ή όχι. Γιατί  η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί, όπως κυβερνιόταν τόσα χρόνια, αλλά η οικονομική πολιτική που ακολουθούνταν  ευνοούσε συγκεκριμένα συμφέροντα και έπληττε άλλα και δεν είχαμε μεγάλη πολιτική αλλαγή, παρά την αλλαγή κυβερνήσεων

Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στην κρίση -έχουμε ήδη αργήσει- πρέπει να γίνει μια μεγάλη ανατροπή, βήμα της οποίας πρέπει να γίνει σ΄ αυτές τις εκλογές με την ενίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ

-    Προλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργήθηκε με τις εντάσεις;…. Το προλαβαίνει ως ερώτηση έχει και διπλή έννοια, το να τα λύσει ουσιαστικά και όχι να τα κρύψει κάτω από το χαλί…

Τα όποια εσωτερικά προβλήματα υπάρχουν δεν έχει εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα να είναι παρών στις εξελίξεις, να έχει σαφή, ξεκάθαρη στάση απέναντι στα πράγματα. Και να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή αν μια δύναμη αντιπολιτεύτηκε αποτελεσματικά, βοήθησε και συνέβαλε στην ανάπτυξη αντιστάσεων στην πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.     

Το κριτήριο λοιπόν θεωρώ για τους πολίτες, που θα κληθούν να αποφασίσουν μια καταγραφή δυνάμεων που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, όπως αυτή που ζούμε, δεν είναι οι εσωτερικές διεργασίες των πολιτικών δυνάμεων, αλλά η στάση που κρατάνε, οι προγραμματικές θέσεις που έχουν και η διάθεση να στηρίξουν αγώνες ή να κρατήσουν μια στάση συναίνεσης σε μια πολιτική η οποία δεν έχει κανένα μέλλον.

Μ΄ αυτή την έννοια θεωρώ ότι με τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα και θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών νομίζω ότι η επιλογή της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η πιο ενδεδειγμένη. Δεν μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ισχυριστεί ότι υπάρχει πιο χρήσιμη ψήφος αυτή την περίοδο.

-    Περιμένετε σήμερα αποφάσεις από τον Αλ. Αλαβάνο για την περαιτέρω στάση του;…

Όλα τα στελέχη του χώρου αυτές τις μέρες άμεσα θα καταλήξουν με συναίνεση την τακτική και τη διάταξη δυνάμεων. Άρα όποιο ζήτημα υπάρχει, θα λυθεί. 

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ σήμερα το πρωί. Τα όργανα της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν πολύ γρήγορα ώστε όποια ζητήματα υπάρχουν  να αποσαφηνιστούν ώστε να δώσουμε όλοι μαζί μια μάχη η οποία είναι καθοριστική, ιστορικού χαρακτήρα -με την έννοια που σας είπα πριν ότι είναι η πρώτη εθνική εκλογή μέσα στην κρίση. Πρέπει να γίνει ένα βήμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να αλλάξει κάποια στιγμή πορεία η χώρα. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο στο σημείο που βρισκόμαστε

Για ΠΑΣΟΚ και συνεργασίες

-    Αυτό που είπατε νωρίτερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που αναγνώρισαν οι πολίτες και στις δημοσκοπήσεις ότι ασκεί την αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα είναι αληθές, είναι επιβεβαιωμένο και από τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχει αέρα νίκης. Θέλω να ρωτήσω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μ΄ αυτόν τον αέρα νίκης έρχεται αφ΄ ενός με κάποιο νέο πρόγραμμα… και ενδεχομένως και στο ζήτημα των συνεργασιών, αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία τι γίνεται εκεί;…

Μου βάζετε δύο ερωτήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Κατά τη γνώμη μου -και δεν είναι μόνο προσωπική μου γνώμη, είναι μια εκτίμηση για τη σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη- δεν φαίνεται να διαφοροποιείται η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη από τις συντηρητικές δυνάμεις. Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ακολουθούν λίγο-πολύ την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Καραμανλή. Πέρα απ΄αυτό έχουμε και την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε αυτή την περίοδο,  στην οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι διαφοροποιείται στο ελάχιστο από την πολιτική που οδήγησε στην κρίση, δεν διαφοροποιείται στο ελάχιστο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι θεματοφύλακας της συνέχειας της πολιτικής αυτής που, ενώ δημιούργησε την κρίση, τώρα επιχειρεί να βγάλει τις κοινωνίες από την κρίση μεταφέροντας όλη τη ζημιά στους εργαζόμενους και τη νεολαία, οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει την «ανάπτυξη» των προηγούμενων ετών, δηλαδή οι μονίμως χαμένοι, είτε έχουμε ανάπτυξη, είτε έχουμε οικονομική κρίση.

Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμα κι αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και σχηματίσει κυβέρνηση, με αυτά τα μυαλά, με αυτή την οικονομική κατεύθυνση και χωρίς ρήξεις δεν θα αλλάξει τίποτα.

Και αυτό είναι ένα δυστύχημα γιατί, αν το ΠΑΣΟΚ είχε μια άλλη στάση και συνέβαλε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική αλλαγή της πορείας της χώρας, αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό δεδομένο για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Τα ζητήματα συνεργασιών έχουν να κάνουν με τις προγραμματικές συγκλίσεις και εδικά σε κρίσιμες ώρες σαν κι αυτές που βρισκόμαστε δεν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να κινούνται ανεύθυνα. Άρα υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ οι οποίες κατά κανόνα είναι αντίθετες, δεν είναι καν προς την ίδια κατεύθυνση.

Με βάση τις θέσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις μπορούν να προκύψουν είναι με τη Ν.Δ. στα θέματα της οικονομίας, γιατί έχουν αποδεχτεί, παρά τις διαφορές τους, τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις…

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ γίνεται μια προσπάθεια μετατόπισης της συζήτησης και του κριτηρίου επιλογής της πολιτικής δύναμης που θα ψηφίσει ο κάθε πολίτης, δηλαδή τι λέει το σύστημα εξουσίας, ο δικομματισμός., Δηλαδή τι λέει το σύστημα εξουσίας, ξεχάστε την οικονομία, η οικονομική πολιτική είναι περίπου δεδομένη, ανεξάρτητα κυβέρνησης, ανεξάρτητα συσχετισμού δυνάμεων στη νέα Βουλή, δεν είναι αυτό κριτήριο επιλογής, όλοι, όποιοι και να κυβερνήσουν αυτά λίγο πολύ θα κάνουν, άρα πάμε παρακάτω, άρα άλλα είναι κριτήρια επιλογής και ξεκινάμε με το ποιος μας έχει θυμώσει περισσότερο από τον άλλον, ποιος είναι καλύτερος ρήτορας. Αναζητούν άλλα κριτήρια που είναι ο βασικός τρόπος αναπαραγωγής του συστήματος εξουσίας που λέγεται δικομματισμός που έχει σαν βασικό σκοπό τη διαιώνιση μιας οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο η οποία είναι υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών.

Εμείς καλούμε τους πολίτες σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή,  σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο να σηκώσουν το ανάστημά τους και να υπερβούν αυτή την προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης γύρω από μια πολιτική η οποία δεν έχει κανένα μέλλον και να στηρίξουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς οι οποίες είναι εκείνες που παλεύουν καθοριστικά και αποτελεσματικά  όλο το προηγούμενο διάστημα για την αλλαγή της πορείας της χώρας.

To Γραφείο Τύπου