Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Α. Παπαδόπουλος)

- Δεν ξέρω αν μετά από όλα αυτά που έγιναν και χθες το βράδυ βγάλατε έναν αναστεναγμό ανακούφισης;

Νομίζω ότι ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα και στην ΚΠΕ του ΣΥΝ και στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και φύγαμε με την απόφαση και την σιγουριά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει από εδώ και πέρα πολύ καλύτερα.

- Τι σημαίνει η εξέλιξη με τον κ. Αλαβάνο; Έχετε να μας δώσετε κάποιες ερμηνείες; Ήταν μια απόφαση αναμενόμενη;

Δεν θέλω να δώσω κάποια ερμηνεία. Εγώ επιθυμώ και ο Αλέκος Αλαβάνος να συμβάλλει τα μέγιστα για την προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη χρονική περίοδο. Η γνώμη μου για τον Αλέκο και ο σεβασμός στη δράση του αλλά και στην προσφορά του είναι γνωστή.

- Λέτε ότι ακόμα και αν δεν είναι υποψήφιος μπορεί με τον δικό του τρόπο να βοηθήσει.

Βεβαίως. Δεν το συζητάμε αυτό. Μπορεί να βοηθήσει στον εκλογικό αγώνα πάρα πολύ.

- Σε ότι αφορά την Ανανεωτική Πτέρυγα. Εξέφρασαν κάποιες διαφωνίες σε σχέση με τον τρόπο που θα κατέλθει το σχήμα. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΝ και κατʼ επέκταση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενιαίος; Θα αποδώσουν οι συναντήσεις που θα γίνουν ή έχουν ήδη γίνει;

Ο ΣΥΝ ενιαίος, είναι. Διαφορές, διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις πάντοτε εκδηλώνονται. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και νομίζω ότι θετικά πρέπει να βλέπουμε την όλη κατάσταση. Δεν λέω ότι έχει λήξει. Είναι μια αρκετά μεγάλη κρίση. Βρήκαμε τις λύσεις. Η πρόταση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας έχει ένα πολύ μεγάλο ήθος και γενναιότητα αλλά μας φέρνει και τις γενεσιουργές ιδέες της Αριστεράς. Και νομίζω ότι μʼ αυτή την πρόταση μπορούμε να πάμε μπροστά δηλ. να έχουμε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι μόνο γιατί το έχουμε ανάγκη εμείς αλλά γιατί το έχει ανάγκη και η κοινωνία.

- Εκτιμάτε ότι ο πολιτικός χρόνος που απομένει είναι εφικτός για να ανακάμψει το σχήμα; Γιατί βλέποντας τις δημοσκοπήσεις είναι λίγο πιο πάνω από το όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης.

Εκτιμώ ότι ο πολιτικός χρόνος που μένει είναι λίγος, από τη μια μεριά, αλλά πρέπει να τον κάνουμε πολύ δηλ. να νιώσουμε ότι έχουμε άφθονο χρόνο για την κοινωνία. Άρα, αν όλοι οι υποψήφιοί μας, τα στελέχη μας βγουν στην κοινωνία και μεταφέρουν το δικό μας προγραμματικό λόγο, σε σύγκρουση με τον προγραμματικό και ιδεοληπτικό, πολλές φορές, λόγο των άλλων κομμάτων, νομίζω ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το κυρίαρχο πρόβλημά μας, αυτή τη στιγμή, είναι να φέρουμε τις προτάσεις που έχουμε μπροστά στην κοινωνία, να γίνει κατανοητό ότι δρόμος ο οποίος λέμε εμείς και εφαρμόσιμος είναι τώρα και θα μας πάει σε μια άλλη κατεύθυνση αύριο. Και το δεύτερο, να ξεκαθαρίσουμε ότι η διακυβέρνηση της χώρας- ας το πούμε και μʼ αυτό τον τρόπο- έχει να κάνει και με το επίπεδο στο οποίο γίνονται οι κοινωνικές συγκρούσεις δηλ. οι αγώνες. Ότι έχουν μεγάλο ρόλο, έχουν αποτελέσματα. Πάρτε το Σύνταγμα, το άρθρο 16. Πήραν τις αποφάσεις που ήθελαν; Όχι, βέβαια.

- Επειδή μένουν και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν στην προεκλογική περίοδο τις ημέρες των ευρωεκλογών για το ποιος θα πάει στο ντιμπέϊτ, ποιος θα πάει στο Ζάππειο. Εκτιμάτε ότι με τον τρόπο που θα καταθέσετε το ψηφοδέλτιο δεν θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοια προβλήματα;  

Ούτε το παραμικρό πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί. Ήδη σήμερα από το πρωί έχουμε συνεννοηθεί για πάρα πολλά ζητήματα και νομίζω ότι δεν υπάρχουν και εκκρεμότητες που είναι άλυτες. Θα τα λύσουμε τις επόμενες ώρες όλα και από σήμερα βρισκόμαστε σε μια επαφή με την κοινωνία. Δεν υπάρχουν προβλήματα που μένουν άλυτα όταν δεν ψάχνεις μόνο για τις αιτίες και μένεις σʼ αυτές αλλά μέσω των αιτιών βρίσκεις και τις λύσεις.

- Ακούσαμε τον κ. Δραγασάκη να λέει ότι θα κάνει πράξη την δέσμευσή του και δεν θα είναι υποψήφιος. Γνωρίζετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Ο Γ. Δραγασάκης είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά και δεν έχει αξιοποιηθεί κατά 100% και ότι και να γίνει θα συμβάλλει από πρώτη θέση στην εκλογική επιτυχία. Τον σέβομαι και τον παρακολουθώ με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Σας λέω ότι, επειδή συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και ξέρω και την καθολική του πολιτική σκέψη, που πραγματικά είναι μια σκέψη που δίνει στην Αριστερά διεξόδους.

- Θα είστε υποψήφιος;

Δεν θα είμαι υποψήφιος και μάλιστα το είχα πει και στην ΚΠΕ.

To Γραφείο Τύπου