Skip to main content.
06/09/2009

Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, εφημερίδα ΑΥΓΗ

Αισιόδοξος ότι ο ΣΥΝ θα ανακάμψει δηλώνει ο βουλευτής της Β' Αθηνών, Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την αναγκαία στράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ" την Παρασκευή (4/9/09) το απόγευμα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Π.Γ., ο Φώτης Κουβέλης μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια συγκυβέρνησης.

* Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σε εκλογές και για ποιο λόγο;

Οι λόγοι που επικαλέστηκε δεν πείθουν, διότι κανένας δεν την εμπόδισε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, να αντιμετωπίσει τη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή, αλλά και την έκρηξη των δαπανών του Δημοσίου. Η κυβέρνηση βρέθηκε μέσα στην ασφυξία που παρήγαγε η δική της πολιτική. Στην προσπάθειά του ο κ. Καραμανλής να περιορίσει την ήττα προσέφυγε σε εκλογές. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει την απόφαση για πρόωρες. Άλλωστε και το 2007 επικαλέστηκε την ανάγκη κατάρτισης του προϋπολογισμού. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την εκτίμηση των επιτελών της Ν.Δ. ότι μπορεί να περιορίσει το εύρος της ήττας.

* Θεωρείτε ότι η συντηρητική παράταξη μπορεί να υποστεί στρατηγική ήττα;

Ο χαρακτήρας της στρατηγικής ήττας δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από στοιχεία που θα αναδειχθούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

* Οι πολιτικές που επαγγέλλεται σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικές διαφορές με τα κυβερνητικά πεπραγμένα των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη;

Υπάρχουν όμοιες οικονομικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα συμπεριφορές που αφορούν στα κοινωνικά δικαιώματα. Αναφέρομαι στις εργασιακές σχέσεις, στην καθηλωμένη εισοδηματική πολιτική. Να θυμίσουμε ότι το αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που υπήρχαν επί των ημερών του κ. Σημίτη το καρπώθηκαν οι ολίγοι.

* Πού αποδίδετε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφει αυξημένη δυναμική;

Οφείλεται στον δισταγμό του κόσμου να εμπιστευτεί τα όσα το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει. Ελπίζει ότι θα είναι πρώτο στις εκλογές, υπολογίζοντας στη φθορά της Ν.Δ. Είναι ακριβές ότι η Ν.Δ. κινήθηκε στους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού αναφορικά με την οικονομική πολιτική, που είχαν ανοίξει επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως κινήθηκε με μεγαλύτερη ένταση, αλλά και με συμπεριφορές που ήταν αφόρητες, ιδίως σε σχέση με το κοινωνικό κράτος, με τη διανομή του εισοδήματος, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημόσια αγαθά.

* Κατά την εκτίμησή σας, πού “πατούν” οι προτάσεις του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του ΣΕΛΠΕ για συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων;

Υπολογίζουν ότι μέσα από συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθηθεί και πάλι το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων, υπολογίζουν ότι μια τέτοια συναίνεση θα περιορίσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ριζικός αναπροσανατολισμός της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια για συναίνεση ούτε με γενικόλογες προτάσεις. Γίνεται με συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν να κάνουν με την ανακούφιση των εργαζομένων, την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη στήριξη της απασχόλησης, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

* Μήπως λόγω της κρίσης επιβάλλονται ευρύτερες συναινέσεις;

Η χώρα βιώνει μια πολύπλευρη κρίση, με τεράστιες τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έκανε σε βάρος των πολλών αναδιανομή των εισοδημάτων, επιταχύνοντας την κρίση. Πρέπει, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι τα κυριότερα προβλήματα δεν άρχισαν χθες. Η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος άρχισαν από τις αρχές του '90. Εμείς είμαστε υπέρ των συναινέσεων, όμως οι δυνατότητες των δικών μας συναινέσεων αρχίζουν εκεί που τελειώνουν οι πολιτικές του δικομματισμού, πολιτικές που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση.

* Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι, ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία, θα προστρέξει για συνεργασία στα κόμματα της αριστεράς, στις προοδευτικές δυνάμεις. Πώς εκλαμβάνετε αυτή τη θέση;

Δεν θέλω να κάνω ερμηνεία προθέσεων. Στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Άλλωστε για να αξιολογηθεί η πρόσκληση για συνεργασία που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει κανείς το ουσιαστικό μέρος της και τούτο ανεξάρτητα από την αποδοχή ή μη μιας τέτοιας πρόσκλησης για συνεργασία. Δηλαδή η ειλικρίνεια αυτής της πρόσκλησης κρίνεται από το προγραμματικό της περιεχόμενο.

* Θα παίξει ρόλο το εκλογικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά που θα καταγράψετε;

Εκείνο που έχει σημασία είναι η διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών που θα μπορούν να επηρεάσουν το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Ένας ΣΥΝ ενισχυμένος, με δυναμική παρουσία στη Βουλή και στην κοινωνία, θα είναι χρήσιμος για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Δεν αναφέρομαι σε οτιδήποτε που να σχετίζεται με συνεργασία. Αλλά μια ισχυρή παρουσία του ΣΥΝ είναι δυνατόν να επηρεάζει τα πολιτικά μεγέθη και να διαμορφώνει συμπεριφορές ακόμη και στο κυβερνητικό επίπεδο με την πίεση που θα ασκεί και με τον έλεγχο που θα κάνει.

* Με την εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος το τελευταίο διάστημα μπορεί να πετύχει τα παραπάνω που λέτε; Ανησυχείτε για την κοινοβουλευτική σας επιβίωση;

Θεωρώ ότι έχουμε λίγο πολιτικό χρόνο, αλλά ταυτόχρονα και ικανό, αν εξασφαλίσουμε την αναγκαία στράτευση, ώστε και χαμένο έδαφος να κερδίσουμε, αλλά και να ανακάμψει ο ΣΥΝ ως μια δύναμη της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς που θα πείθει τους πολίτες.

* Έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οφείλω να σας ρωτήσω με ποιο τίτλο και με ποιον αρχηγό θα κατέλθετε στις εκλογές;

Έχω μιλήσει κατ' επανάληψη επί του θέματος. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τηρηθεί η ιδρυτική μας συμφωνία. Επομένως επικεφαλής πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οτιδήποτε άλλο απομακρύνει τη λειτουργία από εκείνα που είχαμε συμφωνήσει όταν γινόταν η ίδρυση του συμμαχικού σχήματος. Ταυτόχρονα πρέπει να ανακαθοριστούν τα πολιτικά ζητήματα. Η αποτελεσματικότητά μας βρίσκεται στην προβολή της εναλλακτικής μας πρότασης προς την ασκούμενη πολιτική. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να πείσουμε ότι δεν είμαστε μια περιχαρακωμένη δύναμη που περιορίζεται στη διαμαρτυρία και την καταγγελία -όσο χρήσιμες και να είναι- αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα με τον ριζοσπαστισμό στη σκέψη μας έχουμε και την αριστερή μεταρρύθμιση ως εργαλείο ανατροπών, με την έννοια της δυνατότητας να περιγράφουμε την πραγματικότητα, αλλά και να την αλλάξουμε.

* Θα βλέπατε θετικά, έστω και τώρα, να γίνει προσπάθεια κοινής καθόδου με τους Οικολόγους Πράσινους;

Η συμπόρευση της πολιτικής οικολογίας με τις δυνάμεις της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο στη γενικότερη αναζήτηση των δυνατοτήτων για την ουσιαστική παρέμβασή μας στην πολιτική πραγματικότητα. Υπάρχουν δυσκολίες. Πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ελάχιστος προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες -και τούτο ανεξάρτητα από την επιθυμία αυτής της συμπόρευσης- για μια συνεργασία.