Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

- Παράγετε πολιτική περισσότερη από αυτή που μπορείτε να καταναλώσετε και ιδού τα αποτελέσματα. Τελειώσατε με τις διαδικασίες;

Παράγουμε πολιτική που και εμείς και η κοινωνία πρέπει να καταναλώσει. Βάλαμε μια ιδέα που πιστεύω πως ο κόσμος την βλέπει σαν πρωτοποριακή. Βεβαίως, προβλέπεται έτσι κι αλλιώς. Προέκυψε ως διέξοδος σε μια δύσκολη στιγμή αλλά νομίζω ότι ήταν η καλύτερη διέξοδος. Και πρέπει να εκτιμηθεί ως εξής. Ότι ο Αλ. Τσίπρας, παρότι θα είχε τη δυνατότητα να εκλεγεί χωρίς σταυρό, επέλεξε να εκλεγεί με σταυρό.

- Δεν το επέλεξε. Υπήρχαν θέματα. Ότι αν θέλετε να πάμε όλοι μαζί δεν μπορούμε να έχουμε αρχηγό και πάμε σε εντεκάδα.

Δεν πάμε σε εντεκάδα για την ακρίβεια. Και μην ξεχνάτε ότι η Αριστερά δεν έχει αρχηγούς με την κλασική έννοια. Ήταν μια διέξοδος που βρέθηκε σε μια δύσκολη στιγμή. Ήταν και πολιτική ωριμότητα για ένα νέον πολιτικό που φέρνει μια νέα ελπίδα, να επιλέξει και αυτό.

- Εκτός αν του επιβάλλεται από τις συνιστώσες.

Η ιδέα ήταν δικής μας. Άρα δεν μπορεί να επιβληθεί από κάποιον άλλον. Το πρόβλημα λύθηκε με μιας. Είπαμε και πως θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές. Το λύσαμε και αυτό. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα και εκπροσώπησής μας για να μην έχουμε τις προνομίες μέσα στη βουλή.

- Ναι. Αλλά το αφήνετε και στην τύχη….

Εμείς ως ΣΥΝ έχουμε και στο καταστατικό μας ότι ο Πρόεδρος του κόμματος μας είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός μας. Αυτό, βεβαίως, επαναλαμβάνω αφορά εμάς. Δεν νομίζω ότι αμφισβητείται πλέον από κανέναν, ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα ορίσει τον Αλ. Τσίπρα. Βεβαίως, πρέπει να θυμίσω ότι απαιτείται και η γνώμη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δηλ. λειτουργούμε με ένα συλλογικό τρόπο και αυτός είναι ο πιο καλός. Αλλά τώρα το βασικό ζήτημα είναι τι προτείνει κάποιος στην κοινωνία και τι θα γίνει.

- Πέρα από τα διαδικαστικά που σας ταλαιπώρησαν και αφού λύσατε τα ουσιαστικά ζητήματα. Νομίζετε ότι έχουν επιλυθεί αυτομάτως και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενότητα αυτού του σχήματος το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ψηφοφόρων που εσείς εκφράζετε μέσα από αυτό το χώρο;

Έχουμε μια λογική. Ότι η ενότητα μας βασίζεται στην ενιαία δράση. Δηλ. οι συνιστώσες μας δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν να φτιάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Δουλέψανε μαζί, μέσα στο κίνημα, συναντηθήκαν στους αγώνες και οικοδομήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο ώστε η ενότητα να είναι στέρεη.

- Για τον κ. Αλαβάνο και την απόφαση που πήρε να μην είναι υποψήφιος νομίζετε ότι ουσιαστικά μπόρεσε και έλυσε τον γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί;

Καταρχήν, είναι σεβαστή η απόφαση του Αλ. Αλαβάνου. Θεωρώ ότι γελιέται όποιος νομίζει ότι επειδή ο Αλ. Αλαβάνος δεν θα είναι υποψήφιος, δεν θα βοηθήσει και το εγχείρημα. Και θα αποδειχθεί και τις επόμενες μέρες. Και θεωρώ ότι γελιέται διπλά όποιος νομίζει ότι Αλ. Αλαβάνος αποσύρεται από την πολιτική ζωή. Και εδώ είναι ένα καινούργιο ζήτημα που πρέπει να γίνει κατανοητό ,ότι ακόμα και ένας άνθρωπος, που για πάρα πολλά χρόνια και τα τελευταία χρόνια με ρηξικέλευθες πράξεις, έβαλε όλους μας να σκεφτούμε καινούργια πράγματα δεν μπορεί να προσφέρει και από άλλη θέση;

- Όμως ο κ. Αλαβάνος διαφωνεί ανοιχτά με την  παρουσία του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΝ.

Δεν νομίζω ότι διαφωνεί, δεν το εκδηλώσει ποτέ, δεν το έχει πει ποτέ. Άλλο το να δει κανένας ότι είναι καλύτερο αυτό ή εκείνο και άλλο να λέει κάποιος ότι αυτό είναι καταστροφή ή η παρουσία ενός συντρόφου είναι καταστροφή. Εγώ, ίσα ίσα, το Αλ. Αλαβάνο τον έχω ακούσει πολλάκις να θεωρεί ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα είναι απαραίτητη και αναγκαία και μην ξεχνάτε το εξής. Ότι ήταν ο Αλ. Τσίπρας μια από τις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου μέσα σε όλη αυτή τη λογική. Και ότι μʼ αυτή τη πρόταση έφερε ένα καινούργιο θέμα μπροστά στην ελληνική κοινωνία. Ότι πρέπει να αλλάξει, να ανανεωθεί και το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας.

- Ναι, αλλά δεν υποστηρίχθηκε μέχρι τέλους αυτή η ιδέα της ανανέωσης.

Μην το λέτε αυτό. Αφήστε τις μέρες να κυλήσουν.

- Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ σήμερα θα συνεδριάσει προκειμένου να σταθεί απέναντι στις αποφάσεις που λήφθηκαν δηλ. το να πάτε χωρίς αρχηγό και χωρίς πρόεδρο αυτού του σχήματος στις εκλογές. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθούν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια ή να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την επιλογή;

Πέρα από τα ενδεχόμενα θέλω να πω δυο πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να τρομάζει. Είναι ένας τρόπος που εμείς ως ΣΥΝ λειτουργούμε μέσω των τάσεων. Είμαστε πολυτασικό κόμμα όχι όμως κόμμα των τάσεων. Αυτό είναι το βασικό. Οι τάσεις έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοιου είδους αναστοχασμούς. Το δεύτερο είναι, ότι ο ΣΥΝ , όχι ως κόμμα των τάσεων, αλλά σαν ενιαίος πολιτικός οργανισμός, θα δώσει την μάχη των εκλογών. Ότι κάνει ο καθένας και η καθεμιά το κάνει με βάση τη δική του ιδιαίτερη οπτική γωνία για αυτό που θεωρεί ως καλό για την Αριστερά, το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι θα γίνει το καλύτερο. Τους τελευταίους μήνες περάσαμε μια κρίση, ίσως επειδή είμαστε πιο ευαίσθητοι στα κοινωνικά ζητήματα και προσπαθούμε να τα συζητάμε και να διαφωνούμε ακόμα και δημόσια. Δεν είμαστε ένα κόμμα αρχηγικό ούτε και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που ότι λέει η ηγεσία είναι αυτό κα τελείωσε. Είμαστε ένα διαφορετικού τύπου κόμμα.

- Έχετε αποφασίσει για το ποιος θα είναι στο ντιμπέϊτ;

Καταρχήν, να πω ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο να γίνει ντιμπέϊτ μόνο ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον κ. Παπανδρέου. Εμείς θα προτείνουμε σήμερα το απόγευμα να είναι ο Αλ. Τσίπρας ο εκπρόσωπος στο ντιμπέϊτ. Ακολουθούμε τις συλλογικές μας διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η συλλογική διαδικασία. Νομίζω ότι το βράδυ θα επιβεβαιωθεί. Μπήκαν μέσα σε μια βδομάδα τα ζητήματα, εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκε η σύγκρουση των απόψεων και βρέθηκε και λύση.

To Γραφείο Τύπου